
Είναι άραγε τόσο επικίνδυνη η ανάρτηση στα social media;
Τι δεν πρέπει να αναρτάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ό,τι αφορά τα παιδιά σας; Είναι άραγε τόσο επικίνδυνη η ανάρτηση των φωτογραφιών των παιδιών σας ή άλλων πληροφοριών για αυτά στα social media;
Η απάντηση είναι αυστηρά καταφατική. Η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών για την οικογένειά σας και η αλόγιστη ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών σας, είναι προσωπικά δεδομένα, που δεν πρέπει να εκτίθενται δημόσια γιατί βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της οικογένειάς σας. Διαβάστε τι δεν πρέπει να δημοσιεύσετε για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή.
Προσωπικές στιγμές των παιδιών σας.
Η δημοσίευση μιας φωτογραφίας που δείχνει το παιδί σας να είναι τραυματισμένο ή να έχει πυρετό μπορεί να προκαλεί πρόσκαιρα την συμπόνια των διαδικτυακών σας φίλων αλλά μελλοντικά μπορεί να φέρει το παιδί σας σε αμηχανία. Μην αναρτάτε φωτογραφίες ή άλλες προσωπικές στιγμές της ζωής του όπως την πρώτη φορά που περπάτησε ή την πρώτη φορά που σταμάτησε να φοράει πάνα γιατί στο μέλλον πιθανόν κάτι τέτοιο να ενοχλήσει το παιδί σας. Γενικότερα, τα παιδιά σας δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι επιθυμούν εκείνα να είναι γνωστό για την ζωή τους, οπότε είναι πιο σοφό να είστε προσεκτικοί και να τα αφήσετε αργότερα να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό αποτύπωμα.
Φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται το γυμνό σώμα του παιδιού σας.
Είναι αυστηρά απαγορευτικό να αναρτάτε φωτογραφίες στις οποίες το παιδί σας κάνει μπάνιο ή είναι γυμνό. Μπορεί να είναι πολύ χαριτωμένη στιγμή για σας όταν κάνετε στο μωρό σας μπάνιο όμως πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως τέτοιου είδους υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους για άσχημους σκοπούς και να θέσετε το παιδί σας σε κίνδυνο.
Στοιχεία που μπορεί να καταστήσουν το παιδί σας ευάλωτο.
Είναι καλό να μην δημοσιεύετε υλικό που δείχνει το παιδί σας σε κάποιες ευάλωτες στιγμές του, όπως την φορά εκείνη που έκανε κάποια σκανδαλιά και τιμωρήθηκε ή πιο γενικά κάποιες φωτογραφίες στις οποίες κλαίει, είναι στεναχωρημένο και διακρίνεται κάποιος φόβος του ή αδυναμία του, όπως πχ η αδυναμία του στα μαθηματικά. Καθήκον σας είναι να προστατεύετε το παιδί σας και να μην μοιράζεστε υλικό το οποίο μπορεί αργότερα να το στιγματίσει, να το ενοχλήσει ή να το κάνει εύκολο στόχο για εκφοβισμό.
Τους χαμηλούς βαθμούς του στο σχολείο.
Όταν το παιδί σας είναι άριστος μαθητής είναι πολύ λογικό να θέλετε να μοιραστείτε την επιτυχία του με τους διαδικτυακούς σας φίλους. Όταν όμως δεν τα πάει και τόσο καλά στο σχολείο είναι προτιμότερο να μην αναρτήσετε τον «κακό» έλεγχο επιδόσεών του δημόσια γιατί και πάλι θα φέρετε αφενός σε δύσκολη θέση το παιδί σας και αφετέρου πρέπει να έχετε κατά νου πως πολλοί μελλοντικοί εργοδότες ελέγχουν τα ψηφιακά προφίλ των πιθανών εργαζομένων τους. Δεν είναι λοιπόν άδικο να βλάψετε το παιδί σας χωρίς να το θέλετε;