Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο Διαιτολόγος / Διατροφολόγος M.Sc. Πάρης Παπαχρήστος αναλύει τα σημαντικότερα οφέλη του στην υγεία μας.
Αδιαμφισβήτητα, τα οφέλη του νερού στην υγεία είναι πολλά. Η σημασία του γίνεται ακόμη πιο εύκολα αντιληπτή, αν αναλογιστούμε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% περίπου νερό! Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως “λίκνο της ζωής”, διότι είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να:
- ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος
- μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος
- αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού
- επιτελεί καλύτερα την πέψη τον τροφών
- διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων
Ποια είναι αναλυτικά τα οφέλη του νερού στην υγεία;
• Υγεία του δέρματος
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις το δέρμα σου εύκαμπτο και λείο. Για παράδειγμα, μια μελέτη με διάρκειας ενός μήνα σε 49 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά 2 λίτρα την ημέρα, βελτίωσε την ενυδάτωση του δέρματος, ειδικά σε εκείνους που έπιναν συνήθως κάτω από 3,2 λίτρα νερού ημερησίως. Ακόμη, επισκόπηση έξι μελετών διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού μείωσε την ξηρότητα και την τραχύτητα, αύξησε την ελαστικότητα του δέρματος και την ενυδάτωση.
• Αυξημένη κινητικότητα εντέρου
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην κινητικότητα του εντέρου και την αποβολή των κοπράνων. Η αύξηση κατανάλωσης υγρών βρίσκεται ανάμεσα στο πρωτόκολλο αντιμετώπισής της, μαζί με την κατάλληλη διατροφή και την άσκηση, ειδικά για άτομα τα οποία δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες υγρών. Πολλές μελέτες συσχετίζουν τη χαμηλή πρόσληψη νερού με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση περισσότερων υγρών μπορεί να συμβάλλει θετικά στην κινητικότητα του εντέρου.
• Πρόληψη στις πέτρες των νεφρών
Καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, αυξάνεται ο όγκος των ούρων που διέρχονται από τα νεφρά. Έτσι, αραιώνει τη συγκέντρωση των μετάλλων με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να κρυσταλλώσουν και να δημιουργήσουν μάζες, τις λεγόμενες “πέτρες”.
• Ανακούφιση από τους πονοκεφάλους
Ο πονοκέφαλος φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στα πιο συχνά συμπτώματα της αφυδάτωσης. Αρκετές είναι οι μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση υγρών βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων σε άτομα που παρουσιάζουν συχνά το σύμπτωμα αυτό. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερης ποιότητας έρευνες, για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό που προτείνεται για τη δράση αυτή.
• Βελτίωση της διάθεσης
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και ελαφριά αφυδάτωση, μείωση δηλαδή γύρω στο 1 με 3% του σωματικού μας βάρους λόγω απώλειας υγρών, μπορεί να επηρεάσει αρκετά τη λειτουργία του εγκεφάλου μας: να μειώσει την ενέργεια, τη διάθεσή μας, τη μνήμη και την απόδοση του εγκεφάλου συνολικά. Οι θετικές επιδράσεις της επαρκούς κατανάλωσης υγρών φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
• Ενισχυμένη αθλητική ικανότητα
Αν δεν παραμείνεις ενυδατωμένος/-η κατά την άσκηση, η αθλητική σου ικανότητα θα επηρεαστεί σημαντικά, ειδικά αν αθλείσαι σε θερμό περιβάλλον. Η βέλτιστη ενυδάτωση θα βοηθήσει σημαντικά την απόδοσή σου, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παρακολουθείς πόσο ιδρώνει ο οργανισμός σου και να φροντίζεις να αναπληρώνεις τις αντίστοιχες ποσότητες υγρών.
Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του νερού;
Το νερό δεν περιέχει μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά), άρα δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, περιέχει κάποια μικροθρεπτικά συστατικά, για ενίσχυση της θρέψης σου. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα συστατικά του θα συναντήσεις ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο σε διαφορετικές αναλογίες, βάσει της προέλευσής του.
Πόσο νερό είναι καλό να πίνεις;
Σημαντική ερώτηση, της οποίας η απάντηση έχει αρκετές παραμέτρους. Ίσως έχεις ακούσει ότι στόχος είναι η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Το πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά είναι πιο εξατομικευμένο απ’ όσο νομίζεις! Ενώ ο κανόνας των οκτώ ποτηριών νερό είναι ένα καλό ξεκίνημα, κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά και κάθε άνθρωπος ,ανάλογα με το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται, παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες.
Πολύ συχνό φαινόμενο τον χειμώνα είναι ότι αμελούμε να πίνουμε νερό. Είναι, όμως, εξίσου απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Στόχος για μία ημέρα είναι τα 8-10 ποτήρια υγρών, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά καλό είναι να προέρχονται από το νερό. Φυσικά, πρόκειται και πάλι για μια σύσταση του γενικού πληθυσμού, που χρειάζεται εξατομίκευση ανά περίπτωση. Η συνιστώμενη πρόσληψη βασίζεται σε παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός κ.ά.
Υπάρχει όριο στην κατανάλωση νερού;
Η κατανάλωση υπερβολικού νερού μπορεί, επίσης, να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία. Όταν πιούμε περισσότερο νερό απ’ όσο μπορούν να αποβάλλουν τα νεφρά, υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του στο αίμα με αποτέλεσμα να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες. Τα επίπεδα νατρίου μειώνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε μία κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία ή, αλλιώς, δηλητηρίαση από το νερό (water intoxication). Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:
- ναυτία ή έμετο
- πονοκέφαλο
- σύγχυση και αποπροσανατολισμό
- μυϊκούς σπασμούς, κράμπες ή αδυναμία
- ευερεθιστότητα
- επιληπτικές κρίσεις
- κώμα
Η υπονατριαιμία από την κατανάλωση νερού είναι ασυνήθιστη. Είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη πάθηση πολύ δραστήρια άτομα, όπως μαραθωνοδρόμοι, τριαθλητές, πεζοπόροι, κωπηλάτες κ.ά. Αν ο ιατρός σου κάνει τη διάγνωση της υπερενυδάτωσης, τότε υπάρχουν τρόποι που μπορείς να ακολουθήσεις για να την αντιμετωπίσεις, πάντα με τη δική του καθοδήγηση. Ανάμεσα στις λύσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται: η μείωση των υγρών, η λήψη διουρητικών, η αντιμετώπιση κάποια πάθησης που ενδέχεται να προκάλεσε την υπερενυδάτωση εξ αρχής ή η διακοπή φαρμακευτικής αγωγής που επιβαρύνει την κατάσταση.
Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr
Πηγή άρθρου: diaitologos.com