Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος των εφήβων εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς
Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, μαθαίνουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν άγχος στους εφήβους, αλλά και πώς μπορούν οι γονείς να το αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών.
Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγχος. Τι γίνεται, όμως, όταν έχεις να.αντιμετωπίσεις το άγχος σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές, τις ακαδημαϊκές, τις κοινωνικές, αλλά και τις οικογενειακές πιέσεις; Οι έφηβοι σήμερα έχουν αναλάβει ένα βαρύ φορτίο, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Οι συνεχόμενες πιέσεις που δέχονται σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς τους,.σε συνδυασμό με τους αμέτρητους ρόλους που έχουν κληθεί να αναλάβουν, δημιουργούν αναπόφευκτα στρες,.το οποίο έρχεται να κορυφωθεί εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών της εφηβείας. Φυσικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συναισθήματα άγχους είναι απόλυτα φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο, μερικές φορές το άγχος τείνει να ξεπερνάει τα όρια του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα οι έφηβοι να εξουθενώνονται ψυχικά και σωματικά.
Εν όψει, λοιπόν, της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς,.μαθαίνουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν άγχος στους εφήβους, αλλά και πώς μπορούν οι γονείς.να το αντιμετωπίσουν, σύμφωνα πάντοτε με τις συμβουλές των ειδικών.
Ακαδημαϊκή πίεση
Το σχολείο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εκδήλωσης άγχους για τους εφήβους. Η πίεση για ακαδημαϊκή διάκριση μπορεί να είναι δυσβάσταχτη, ειδικά με τα επικείμενα σχολικά διαγωνίσματα, τις εργασίες και τις.Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Οι έφηβοι με άγχος μπορεί να ανησυχούν υπερβολικά για τους βαθμούς τους και να φοβούνται την αποτυχία, με αποτέλεσμα να γίνονται αναβλητικοί , τελειομανείς ή υπερβολικά αγχώδεις.
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό.να ενθαρρύνετε τους εφήβους να εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στην τελειότητα. Βοηθήστε τους να αναπτύξουν καλές συνήθειες μελέτης και δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου, προωθώντας τους έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει χρόνο για χαλάρωση και για αγαπημένες δραστηριότητες.
Κοινωνικές πιέσεις σε σχέση με την εμφάνιση
Οι έφηβοι συχνά παλεύουν με ανασφάλειες, οι οποίες έχουν να κάνουν.με το σώμα τους, εξαιτίας των σημαντικών σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών. Η πίεση για συμμόρφωση με τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος σχετικά με την εμφάνιση, το βάρος και την αυτοεκτίμηση, το οποίο έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί: Ενθαρρύνετε μια θετική.εικόνα του σώματος, εστιάζοντας στα δυνατά σημεία και στο τι μπορεί να κάνει το σώμα τους και όχι στο πώς φαίνονται. Ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να περιορίσετε την έκθεση σε επιβλαβή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθώντας θετικά μηνύματα για τη διαφορετικότητα του κάθε σώματος. Τέλος, μην διστάσετε να συζητήσετε τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στα μέσα ενημέρωσης,.προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μίας πιο υγιή εικόνα για τον εαυτό του.
Προσδοκίες των γονέων και της οικογένειας
Οι προσδοκίες που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο άγχος των εφήβων. Η πίεση για ακαδημαϊκές επιδόσεις και η συμμόρφωση σε συγκεκριμένες απαιτήσεις μπορούν.να δημιουργήσουν ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο για τον έφηβο.
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί: Η ανοιχτή,.μη επικριτική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του άγχους που σχετίζεται με τις γονεϊκές προσδοκίες. Ενθαρρύνετε τους εφήβους να εκφράζουν τα συναισθήματα και τα ενδιαφέροντά τους και να είστε δεκτικοί στις φιλοδοξίες τους, ακόμη και αν διαφέρουν από τις δικές σας. Δώστε έμφαση στην άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη,.ανεξάρτητα από τις επιλογές τους, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν και, τελικά, να ακολουθήσουν τους.δικούς τους στόχους, ανεξάρτητα από τις δικές σας προσδοκίες.