Πότε το στρες και η υπερκατανάλωση φαγητού γίνονται ένας φαύλος κύκλος
Δεν είναι νέο ότι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και, δε, τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με το άγχος, το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα. Πότε όμως αυτός ο “ασυναίσθητος” μηχανισμός του εγκεφάλου γίνεται ένας φαύλος κύκλος; Την απάντηση έρχεται να δώσει μία νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Garvan Institute of Medical Research.
Σε περιόδους έντονου στρες πολλοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο. Το άγχος προκαλεί φυσιολογικές συμπεριφορικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Αυτές οι συμπεριφορικές αλλαγές περιλαμβάνουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα, ορμονικές αλλαγές, συναισθηματική πείνα και διαταραχές ύπνου. Αν και είναι απόλυτα φυσιολογικό, υπάρχει κίνδυνος οι συμπεριφορές αυτές να γίνουν συνήθεια,.με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού να λειτουργεί υποσυνείδητα ως μία μέθοδο ανταμοιβής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό NeuronTrusted Source, το άγχος σε συνδυασμό με μία πλούσια σε θερμίδες διατροφή οδηγεί σε εγκεφαλικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό και,.πιο συγκεκριμένα, όρεξη για τροφές με κορεσμένα λιπαρά, όπως τα γλυκά. Αυτή η αυξημένη ανάγκη για φαγητό μπορεί.να προκαλέσει αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας.στη λειτουργία του εγκεφάλου να στείλει στον οργανισμό το σήμα για κορεσμό-ότι δηλαδή έχει χορτάσει. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συστήματος ανταμοιβής, που επιτυγχάνεται μέσα από την κατανάλωση εύγευστων τροφίμων.
“Δείξαμε ότι το χρόνιο στρες, σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, μπορεί να οδηγήσει σε ολοένα και περισσότερη πρόσληψη τροφής, καθώς και στην προτίμηση για γλυκά και εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα, προάγοντας έτσι την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη είναι μια υγιεινή διατροφή σε περιόδους στρες”, δήλωσε ο καθηγητής Herbert Herzog, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Αυτά τα τρόφιμα-τα λεγόμενα comfort food, με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες-ενεργοποιούν αυτό το σύστημα ανταμοιβής,.προκαλώντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών, που διεγείρουν τον οργανισμό, όπως η ντοπαμίνη. Ενώ η κατανάλωση αυτών των ειδών τροφών προσφέρει προσωρινή ανακούφιση και ευχαρίστηση,.ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ του στρες και της κατανάλωσης.ανθυγιεινών τροφών, μία σχέση εξάρτησης δηλαδή, η οποία δημιουργεί αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός ότι όταν κάποιος αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε κατάσταση στρες,.καλό θα ήταν να ακολουθήσει μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να μην ταυτίσει την κατανάλωση τροφίμων.με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως μία μέθοδο διαφυγής από τον πυρήνα του προβλήματος.