Σε όλο τον πλανήτη η αλλαγή του χρόνου συνοδεύεται από πλήθος πυροτεχνημάτων. Πώς, όμως, επηρεάζει αυτό το έθιμο τους τετράποδους φίλους μας; πυροτεχνήματα
Έφτασαν αισίως οι τελευταίες ημέρες του 2023 και η μετάβαση στο 2024 συνοδεύεται από κάποιους παραδοσιακούς εορτασμούς. Πέρα από τη διακόσμηση των σπιτιών μας και των πόλεων/χωριών που ζει ο καθένας μας,.η στιγμή της αλλαγής του χρόνου είναι κάτι που, αν μη τι άλλο, πρέπει να εορταστεί. Και – δυστυχώς για τα κατοικίδιά μας –.σε πολλές πόλεις και χωριά γιορτάζεται με… κρότο και πυροτεχνήματα.
Πώς, όμως, επηρεάζει αυτό το έθιμο τους τετράποδους φίλους μας;
Σίγουρα, όχι καλά. Τα κατοικίδια ανέχονται έντονους και απότομους θορύβους σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις (όπως π.χ. τα εκπαιδευμένα κυνηγετικά σκυλιά). Τα περισσότερα, όμως, δεν περνάνε καλά, για να το διατυπώσουμε απλά. Είναι συχνές οι περιπτώσεις σκυλιών που εξαφανίστηκαν από τα σπίτια τους τρομαγμένα, που κρύφτηκαν όπου μπορούσαν, πιστεύοντας πως θα βρουν καταφύγιο. Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ζώων που έχασαν τη ζωή τους από τον τρόμο που ένιωσαν από τον καταιγισμό των βεγγαλικών στην αλλαγή του χρόνου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από τα πυροτεχνήματα;
Το ιδανικό θα ήταν να ζούμε σε περιοχή που δεν ακολουθείται το έθιμο των πυροτεχνημάτων. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο – ειδικά στα αστικά κέντρα – είναι σχεδόν απίθανο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις που θα κάνουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήρεμη, τόσο για εκείνα, όσο και για εμάς.
Αρχικά, ποτέ μα ποτέ δεν αφήνουμε τον σκύλο μας στην αυλή μόνο του και δεμένο. Ούτως ή άλλως, αυτό απαγορεύεται αυστηρά από τον νόμο, αλλά επειδή συνεχίζει να γίνεται, παρά το παράνομο του θέματος, τουλάχιστον το βράδυ της αλλαγής του χρόνου (αλλά και της Ανάστασης, το Πάσχα) δεν αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο του στην αυλή, πόσω δε μάλλον δεμένο. Οι μέρες αυτές είναι οικογενειακές, ο σκύλος μας είναι μέλος της οικογένειάς μας, οπότε ας του ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας, ώστε να κάνει μαζί μας ρεβεγιόν.
Για το δέσιμο με λουρί οι λόγοι είναι προφανείς. Όταν ένας σκύλος είναι μόνος του στην αυλή, είναι πολύ πιθανό η αδρεναλίνη του τρόμου να τον οδηγήσει να ξεπεράσει οποιαδήποτε περίφραξη στην προσπάθειά του να “γλιτώσει”.
Για τους σκύλους που έχουν την τύχη να διαβιούν εντός οικίας, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η συντροφιά των ανθρώπων τους, ένα χάδι, χαλαρές κι απλές κινήσεις, έλλειψη έντασης είναι αυτά που πρέπει να περιγράφουν τη ζωή του σκύλου μας, τόσο καθημερινά, αλλά ειδικά σε μέρες μεγάλης έντασης και stress, όπως η αλλαγή του χρόνου.
Καλή Χρονιά σε όλους!