Home / Cozyhome  / Architecture  / Πυραμίδα Λούβρου: Πόσα ξέρεις για το παρισινό “διαμάντι”;

Πυραμίδα Λούβρου: Πόσα ξέρεις για το παρισινό “διαμάντι”;

H Πυραμίδα του Λούβρου είναι ένα ζωτικής σημασίας τοπόσημο της γαλλικής Πρωτεύουσας με πολλά “μυστικά” που πιθανότατα δεν γνώριζες.

Αν έχεις επισκεφθεί την Πόλη του Φωτός το Μουσείο του Λούβρου υπήρξε σίγουρα μία από τις βασικές επισκέψεις σου. Τα τελευταία τριάντα χρόνια η Πυραμίδα του Λούβρου στέκεται μπροστά από το μουσείο, αποτελώντας πια ζωτικό κομμάτι και τοπόσημο του διάσημου αστικό τοπίου του Παρισιού.

 

Αν και η εικόνα της είναι παγκοσμίως γνώριμη, οι λεπτομέρεις και τα “μυστικά” πίσω από το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό έργο δεν είναι και τόσο γνωστά.

 

Η ιστορία πίσω από την κατασκευή της

Η Γυάλινη Πυραμίδα του Λούβρου κατασκευάστηκε ως μέρος ενός εκτεταμένου έργου ανακαίνισης και επέκτασης για το Μουσείο του Λούβρου, το έργο “Μεγάλο Λούβρο”. Στόχος του ήταν να εκσυγχρονίσει το μουσείο, να το κάνει πιο προσιτό στους επισκέπτες και να αυξήσει τον εκθεσιακό του χώρο. Το “Μεγάλο Λούβρο” ξεκίνησε το 1981 από τον Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

 

Η Γυάλινη Πυραμίδα του Λούβρου σχεδιάστηκε για να είναι η νέα είσοδος επισκεπτών του Λούβρου, με σκοπό να συμπληρώσει τη γύρω αρχιτεκτονική και να μην επισκιάζει τη θέα των γύρω κτιρίων, αλλά και να είναι μία είσοδος που θα ξεχωρίζει και θα είναι εύκολο να βρεθεί.

 

Αρχιτεκτονική και κατασκευή

Η κατασκευή από γυαλί και μέταλλο που σχεδιάστηκε από τον κινεζικής καταγωγής αρχιτέκτονα και ιδρυτή της Pei Cobb Freed & Partners, τον I.M. Pei, βρίσκεται στην κορυφή του υπόγειου, αλλά γεμάτου φως, lobby του Λούβρου, που συνδέει τα τρία περίπτερα του μουσείου (Denon, Richelieu και Sully). Με τετράγωνη βάση και κορυφή 21 μέτρων, αποτελεί μια μινιατούρα της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.

 

 

Η ιδέα μιας πυραμίδας στο Λούβρο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Μια πυραμίδα στην αυλή του Ναπολέοντα προτάθηκε αρχικά για τους εορτασμούς της Γαλλικής Επανάστασης,.ιδιαίτερα για την εκατονταετηρίδα, με τον  αρχιτέκτονα Louis Ernest Lheureux να προτείνει ένα σχέδιο κυκλώπειας πυραμίδας.

 

Πυραμίδα

 

Το σχήμα

Υπήρξε πολλή σκέψη και σχεδιασμός πίσω από την κατασκευή της Πυραμίδας. Ο αρχιτέκτονας πειραματίστηκε με διάφορες μορφές, το σχήμα του κύβου και το κυρτό, ημισφαιρικό σχήμα. Αλλά, στη σιλουέτα του Λούβρου, δεν υπάρχει καμπύλη, οπότε έπρεπε να αποκλειστούν οι καμπύλες. Οπότε, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πυραμίδα ήταν το μόνο σχήμα που ήταν αποδεκτό, ως η πιο κατάλληλη μορφή.

 

Πυραμίδα

 

Θεωρία συνωμοσίας

Ο αστικός μύθος και μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας -ανάμεσα στις πολλές- υποστηρίζει την ύπαρξη του αριθμού 666 στις γυάλινες πλάκες  της Πυραμίδας του Λούβρου. Νύξη έχει γίνει και στην ταινία “Κώδικας Ντα Βίντσι” του Νταν Μπράουν. Φυσικά, ο αστικός μύθος για το… “έργο του Διαβολου” είναι απλές φήμες,.αφού στην πραγματικότητα υπάρχουν ακριβώς 603 διαμάντια και 70 τρίγωνα, κάτι που οδηγεί στον αριθμό των 673 γυάλινων πάνελ και όχι των 666!

 

Το υλικό

Ο Πέι επέμεινε στην απόλυτη διαφάνεια του γυαλιού της Πυραμίδας,.έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες κοιτούσαν μέσα από αυτό, να μην υπήρχε αισθητή αλλαγή στο Παλάτι. Η εύρεση ενός διαφανούς γυαλιού ήταν μια σοβαρή πρόκληση, επειδή το γυαλί έχει πάντα μια ελαφριά γαλαζωπή ή πρασινωπή απόχρωση. Για το ιδιαίτερο αυτό project κλήθηκε η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Saint-Gobain. Μήνες εξαντλητικής έρευνας χρειάστηκαν για την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά διαυγούς πολυστρωματικού γυαλιού 21,5 χιλιοστών,.με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και υψηλή οπτική ποιότητα. Το λεγόμενο “Diamond Glass” προσομοιάζει το γυαλί από το παρμπρίζ των αυτοκινήτων,.που αν σπάσει από πρόσκρουση, συγκρατεί τα θραύσματα.

 

Πυραμίδα

 

Τα αντίγραφα

Η πυραμίδα του Λούβρου περιβάλλεται από τρία πολύ μικρότερα αντίγραφα και μια πέμπτη πυραμίδα, ανεστραμμένη και χτισμένη κάτω από το Carrousel du Louvre. Οι τρεις μικρές πυραμίδες αντιπροσωπεύουν τα τρία περίπτερα του Λούβρου,.ενώ η Ανεστραμμένη Πυραμίδα αποτελεί μια από τις άλλες τέσσερις εισόδους του μουσείου. 

 

Πόσα ακόμα ξέρεις για αυτό το αρχιτεκτονικό διαμάντι;

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath