Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ποιους μύες γυμνάζεις όταν κολυμπάς;

Ποιους μύες γυμνάζεις όταν κολυμπάς;

μύες
Η κολύμβηση αποτελεί μία ολοκληρωμένη μορφή αερόβιας άσκησης που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα.

 

Η κολύμβηση συγκαταλέγεται στις πιο ολοκληρωμένες αθλητικές δραστηριότητες που υπάρχουν. Και αυτό γιατί, όταν κολυμπάς, ενεργοποιείς και γυμνάζεις διάφορες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Δεν είναι τυχαία μία από τις πιο προτεινόμενες δραστηριότητες, για όσους επιθυμούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, να κάψουν θερμίδες και να γραμμώσουν τους μύες τους με ασφαλή τρόπο, αφού οι κραδασμοί και η πιθανότητα τραυματισμού μειώνονται σημαντικά, λόγω των ιδιοτήτων του νερού, σε σχέση με την γυμναστική εκτός του νερού.

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κάβουρας, προπονητής κολύμβησης, Πειραιάς

 

Η αλήθεια είναι πως η κολύμβηση προτείνεται από γιατρούς σαν μία δραστηριότητα με οφέλη όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχοπνευματικά. Ας αφήσουμε όμως τα οφέλη της κολύμβησης και ας απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα που φέρνουμε σήμερα: Ποιους μύες γυμνάζουμε όταν κολυμπάμε;

 

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η κολύμβηση ενεργοποιεί διάφορες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, αλλά και ισορροπημένα, αφού όλες έχουν έναν κοινό σκοπό: να νικήσουν την αντίσταση του νερού. Το γεγονός πως βρισκόμαστε μέσα στο νερό απαιτεί μία συνεχή προσπάθεια του κέντρου του σώματος ή πυρήνα ή core, όπως ονομάζεται, ώστε να διατηρήσει την επιθυμητή θέση σώματος, αλλά και τη συνεχή κίνηση των άκρων του. Όλα τα στυλ “δουλεύουν” συλλογικά το σώμα μας, ωστόσο με διαφορές, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

 
Ελεύθερο (Crawl ή Freestyle)

Στον άνω κορμό, ο τρικέφαλος είναι ο μυς που δουλεύει περισσότερο, ωστόσο εάν το στυλ του ελευθέρου εκτελεστεί τεχνικά, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από τον πλατύ ραχιαίο και τον δικέφαλο βραχιόνιο, με μικρότερη συμμετοχή του στήθους. Στον κάτω κορμό δουλεύουν κυρίως οι μύες των γλουτών, με σκοπό να διατηρήσουν το σώμα στην επιφάνεια, με συμμετοχή του τετρακέφαλου μηριαίου και των μυών εσωτερικά του μηρού.

 

Ύπτιο

Το ύπτιο γυμνάζει κυρίως τους μύες του θώρακα, ισορροπημένα με τις μυϊκές ομάδες της ράχης και του ώμου, κατά την διάρκεια της χεριάς υπτίου. Στα κάτω άκρα, ο τετρακέφαλος και οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες ενεργοποιούνται σημαντικά.

 

Πρόσθιο

Στο στυλ του προσθίου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στους μύες των κάτω άκρων τόσο για να αναπτυχθεί ταχύτητα, όσο και για να διατηρηθεί, κάτι που δε συναντάμε στα υπόλοιπα στυλ. Ο τετρακέφαλος, οι προσαγωγοί, ο δικέφαλος βραχιόνιος, αλλά και ολόκληρη η θωρακική περιοχή γυμνάζεται έντονα σε αυτό το κολυμβητικό στυλ.

 

Πεταλούδα

Το πιο δύσκολο στυλ, όσον αφορά στην εκτέλεση σε σχέση με τα προηγούμενα,.είναι η πεταλούδα. Αυτό το στυλ ενεργοποιεί έντονα αλλά και ισορροπημένα τη ράχη, τον θώρακα, τον δικέφαλο βραχιόνιο, τον τραπέζιο, τον γλουτό και τους μηριαίους μύες. Οι ραχιαίοι μύες και οι κοιλιακοί ενεργοποιούνται σημαντικά, ώστε να δώσουν την “κυματιστή” κίνηση του στυλ της πεταλούδας. Για αυτόν τον λόγο, η πεταλούδα είναι το στυλ που απαιτεί την περισσότερη ενέργεια και καίει περισσότερες θερμίδες,.ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την ένταση με την οποία εκτελείται. Τα υπόλοιπα στυλ του ελευθέρου,.υπτίου και προσθίου απαιτούν παρόμοια ενέργεια άρα “καίνε” τις ίδιες θερμίδες μεταξύ τους.

 

4 συμβουλές:

  • Η κολύμβηση μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά στη γράμμωση του σώματος,.ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τύπο της προπόνησης και την διατροφή. Ο στόχος δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε αυτό αλλά και στην εκγύμναση όλων των μυών ισορροπημένα και ποιοτικά.
  • Η κολύμβηση όπως και η υδρογυμναστική είναι δραστηριότητες για όλους. Ωστόσο η αξιολόγηση, η προπόνηση και η επίβλεψη από έναν ειδικό επαγγελματία της άσκησης είναι πολύ σημαντική ώστε να αποφευχθούν λάθη και τυχόν τραυματισμοί.
  • Βασιζόμενος στην συμβουλή 2, τονίζω την τεράστια σημασία των διαφορετικών ερεθισμάτων. Το σώμα μας όπως σε όλες τις δραστηριότητες έτσι και στην κολύμβηση μπορεί να συνηθίσει μία κίνηση γρήγορα. Για αυτό η αλλαγή των ερεθισμάτων είτε στην ένταση,.είτε στα στυλ, είναι κάτι που ο προγραμματισμός των προπονήσεων σας πρέπει να περιέχει. Παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι το γεγονός πως σετ μόνο ελευθέρου καίνε.λιγότερες θερμίδες από σετ οργανωμένα μαζί με τα υπόλοιπα στυλ.
  • Η πεταλούδα δουλεύει εξαιρετικά την ΔΥΝΑΜΗ για να εκτελείται καλύτερα το ελεύθερο λόγω της παρόμοιας τεχνικής της χεριάς. Το πρόσθιο εξαιτίας της μοναδικότητας της κίνησης, μπορεί να χαλαρώσει το σώμα μετά από έντονη προσπάθεια.

 

Καλό και ασφαλές κολύμπι!!

 

Πηγή άρθρου: Fitness Motivation Hellas 

info@cozyvibe.gr

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?