Home / Family  / Πατέρας και γιος: Μια υπέροχη σχέση!

Πατέρας και γιος: Μια υπέροχη σχέση!

father son

Ανεκτίμητα μαθήματα ζωής, που πρέπει όλοι οι πατέρες να διδάξουν τους γιους τους!

Υπάρχουν κάποια πράγματα που όλα τα αγόρια πρέπει να διδαχθούν. Ο πατέρας δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον γιό του, ίσως λόγω κοινών χρωμοσωμάτων ή ανατομίας και γίνεται αναπόφευκτα πρότυπο μίμησης για κείνον.

 

Γι’ αυτό μπαμπάδες διαβάστε τι πρέπει να διδάξετε στον γιο σας:

Διαχείριση του φόβου και της αποτυχίας.

Διδάξτε στον γιο σας να μην φοβάται την αποτυχία. Εξηγήστε του πως ο φόβος αποτελεί εμπόδιο για την εξέλιξή του. Ο φόβος της αποτυχίας πολλές φορές μας ελέγχει, μας εξουσιάζει και ως αποτέλεσμα μας ακινητοποιεί. Πείτε του πως όσοι φοβούνται μήπως αποτύχουν δεν προχωρούν ουσιαστικά στην ζωή τους, με συνέπεια να μην φτάνουν ποτέ στην πολυπόθητη προσωπική επιτυχία. Μάθετέ του να είναι τολμηρός και εάν ακόμη αποτύχει, να μην πτοηθεί. Οι δυσκολίες και οι αποτυχίες θα τον κάνουν εντέλει, επιτυχημένο και ευτυχισμένο άνθρωπο.

Το μεγαλείο της αγάπης.

Πείτε στον γιο σας όσο πιο συχνά γίνεται ότι τον αγαπάτε. Δείξτε του ότι αγαπάτε την μητέρα του και πείτε του γιατί την ερωτευτήκατε. Διδάξτε του με λόγια αλλά και με πράξεις ότι η αγάπη είναι ένα σπουδαίο και ισχυρό συναίσθημα και ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές να νιώθει και εκείνος αυτό το έντονο συναίσθημα και να το εκφράζει χωρίς δισταγμό. Δείξτε στον γιο σας όση αγάπη δείχνετε και στην κόρη σας, γιατί τα παιδιά ανεξάρτητα από το φύλο τους έχουν την ίδια επιτακτική ανάγκη από αγάπη και φροντίδα.

Η αξία της ευγένειας.

Διδάξτε τον γιο σας να είναι ευγενικός. Δεν γνωρίζουμε ποτέ τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας άλλος άνθρωπος ή με τι εμπειρίες τον έχει εφοδιάσει η ζωή του, για αυτό το λόγο μάθετε στον γιο σας να είναι πάντοτε ευγενής και συμπονετικός με τους συνανθρώπους του.

Η αρετή της ευελιξίας.

Οι συνθήκες της ζωής μας, αλλάζουν συνεχώς. Όσο περνά ο χρόνος οι συγκυρίες μεταβάλλονται, άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο, και ο άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στο επαγγελματικό ή κοντινό του περιβάλλον, πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Διδάξτε στον γιο σας τις αρετές της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας. Βοηθήστε τον να «αγκαλιάζει» τις αλλαγές, παρομοιάστε τες με συναρπαστικές προσκλήσεις και ενθαρρύνετέ τον πάντα να τις αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα.

Η χρησιμότητα του ρεαλισμού.

Η ζωή πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολη και σίγουρα είναι απρόβλεπτη. Διδάξτε στον γιο σας πώς να πατά γερά στα πόδια του ώστε να μπορεί ως ενήλικας να αντιμετωπίσει με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα οποιοδήποτε γεγονός, τον δυσκολέψει.  Όμως ποτέ μα ποτέ, μην του στερήσετε το δικαίωμα να ονειρεύεται. Παροτρύνετέ τον να είναι ρεαλιστής και ενθαρρύνετέ τον να έχει μεγάλα όνειρα και στόχους.

Σεβασμός στο άλλο φύλο.

Συζητήστε με τον γιο σας για την ισότητα των δυο φύλων, εξηγήστε του τι είναι τα  στερεότυπα και διδάξτε τον να σέβεται τις γυναίκες. Μιλήστε του όσο πιο απλά γίνεται για την σεξουαλικότητα και ως πατέρας γίνετε εσείς πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια. Αποφύγετε τα αρνητικά ή σεξιστικά σχόλια για το σώμα των γυναικών ή την εμφάνισή τους και εξηγήστε του γιατί η οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών είναι ανεπίτρεπτη. Τέλος, φροντίστε να δημιουργήσετε μια φεμινιστική οικογένεια στην οποία τα μέλη είναι ισότιμα. Μοιραστείτε λοιπόν, με ευχαρίστηση τις δουλείες του σπιτιού με την γυναίκα σας, κλάψτε μπροστά στον γιο σας και με οποιαδήποτε τρόπο δείξτε του πως το ένα φύλο δεν είναι κατώτερο από το άλλο.

stavroulaarnaouti@cozyhome.gr

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!

})(jQuery)