Home / Family  / Παιδιά και τέχνη

Παιδιά και τέχνη

cozy vibe family kids corner arts
Η σπουδαιότητα της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά αγαπούν φύσει την τέχνη, λατρεύουν τις χειροτεχνίες, τη ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική… όμως το παραδοσιακό πρόγραμμα σπουδών των σχολείων έχει παραμελήσει την καλλιτεχνική κατάρτιση. Καθήκον των γονέων είναι να φέρουν σε επαφή τα παιδιά τους με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, καθώς συμβάλλει στην πλήρη οικοδόμηση και ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα η τέχνη είναι απαραίτητη για τα παιδιά γιατί:

 

Αναπτύσσει την ευελιξία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η τέχνη βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, τη νευρική ανάπτυξη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα παιδιά μέσω της τέχνης μαθαίνουν πως ένα πρόβλημα δεν έχει μονάχα μια λύση, αλλά πολλές τις οποίες καλούνται να ανακαλύψουν.

 

Ενισχύει την ακαδημαϊκή και κοινωνική επιτυχία των παιδιών.  

Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για να διδάξει και να εξελίξει με εναλλακτικό τρόπο και άλλους βασικούς τομείς όπως η ανάγνωση, η γραφή, τα μαθηματικά και η επιστήμη. Ακόμη, μια μελέτη των δημοσίων σχολείων του Μιζούρι, διαπίστωσε ότι τα καλλιτεχνικά μαθήματα οδηγούν τα παιδιά σε λιγότερες πειθαρχικές παραβάσεις, αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο σχολείο και βελτιώνουν την μαθησιακή απόδοσή τους.

 

Αναπτύσσει την κριτική σκέψη.

Η πολιτιστική εκπαίδευση και η εκτίμηση της τέχνης διαπιστώθηκε ότι ωφελούν σημαντικά την εγκεφαλική ανάπτυξη των νέων. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, το δείγμα μαθητών που επισκέφθηκε ένα μουσείο παρουσίασε ισχυρότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης, εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής ανοχής και ανέπτυξε πολιτιστικά κριτήρια και αισθητική.

 

Αυξάνει τη δημιουργικότητα.

Η τέχνη συνδέεται άρρηκτα με τη δημιουργικότητα που με την σειρά της αποτελεί σπουδαίο εφόδιο για την επιτυχία του παιδιού. Τα παιδιά μέσω της τέχνης, μαθαίνουν να είναι πιο δημιουργικά, πρωτότυπα, καλλιεργούν τη φαντασία και τις ιδέες τους, μαθαίνουν να καινοτομούν και να ανακαλύπτουν. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν να εκφράζουν με διαφορετικό μοναδικό τρόπο τον εαυτό και τα συναισθήματά τους.

 

Βοηθά στην κατανόηση του εαυτού και του κόσμου.

Η κίνηση, η εικόνα, το χρώμα, η φαντασία βοηθούν τα παιδιά να εκφράζονται με έναν πολυδιάστατο τρόπο – που πολλές φορές δεν μπορεί να εκφραστεί μέσω των λέξεων. Τα διάφορα εργαλεία και οι τεχνικές των τεχνών παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα να πειραματιστούν, να στοχαστούν και να αναπαραστήσουν το περιβάλλον τους όπως το αντιλαμβάνονται.

stavroulaarnaouti@cozyhome.gr

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!

})(jQuery)