Home / Lifestyle  / Παγκόσμια Ημέρα Αγώνων για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα Αγώνων για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

δικαιώματα της γυναίκας Γαλλικό Ινστιτούτο
Στις 8 Μαρτίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μία πλούσια σε συζητήσεις ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα της γυναίκας.

 

Η 8η Μαρτίου δεν είναι μια «χαρούμενη γιορτή της γυναίκας!», ούτε ένας φόρος τιμής στη γυναικεία ομορφιά, που επιβραβεύεται με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, μία έξοδο για δείπνο, κοσμήματα, εσώρουχα ή ένα κουτί σοκολατάκια! Δεν πρόκειται, επίσης, για μία παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου ή της γιορτής της μητέρας, πόσο μάλλον μία ημέρα εορτασμού της «αιώνιας θηλυκότητας», υπονοώντας έτσι ένα μοναδικό τρόπο έκφρασης της γυναικείας υπόστασης ή ένα μοναδικό πρότυπο θηλυκότητας.

 

Πρόκειται για μια ημέρα δράσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

 

Μία ημέρα καταγγελίας των ανισοτήτων και των αδικιών, που υφίστανται οι γυναίκες και που διαιωνίζονται λόγω των έμφυλων στερεοτύπων και επιταγών. Μία ημέρα αμφισβήτησης της ιδέας της φυσικής ιεραρχίας των φύλων, που προσδίδει στον άνδρα αρρενωπότητα, σύμβολο εξουσίας, ανταγωνισμού και δύναμης και υποβιβάζει τη γυναίκα στο ρόλο της μητέρας… ή της κούκλας!

 

Στις 8 Μαρτίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μάς καλεί να μάθουμε για τις διακρίσεις που εντοπίζονται στην πρόσληψη, στην επαγγελματική εξέλιξη και στις αμοιβές. Θα ακούσουμε μαρτυρίες για το «ψυχικό φορτίο» των γυναικών, που επωμίζονται ως επί το πλείστον την ευθύνη της οργάνωσης της οικογενειακής ζωής και της ανατροφής των παιδιών, καθώς και μαρτυρίες σχετικά με την ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία, που υφίστανται οι γυναίκες και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν για να εισακουστούν από την αστυνομία και τα δικαστήρια.

 

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: εν έτει 2023, γιατί χρειαζόμαστε ακόμα την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας;

Σε έναν κόσμο όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί η συστημική πατριαρχία, πώς μπορούμε άραγε να αλλάξουμε πρακτικές, να δώσουμε φωνή στις γυναίκες και να διασφαλίσουμε ότι η γνώμη τους εισακούγεται, τόσο στη σχέση και στην οικογένεια, όσο και στον κόσμο της εργασίας και στο κοινωνικό περιβάλλον;

Ο φεμινισμός δεν είναι ένας πόλεμος κατά των ανδρών, αλλά ένας αγώνας κατά της κοινωνικής χειραγώγησης και των δομών που επιτρέπουν τη διαιώνιση της ανδρικής κυριαρχίας. Ο φεμινισμός είναι μία μορφή ανθρωπισμού, μια συλλογική περιπέτεια, που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

 

ημερίδα δικαιώματα της γυναίκας

 

Πρόγραμμα
18.00: Masterclass «Bye bye τοξικές σχέσεις»
  • Με τη Nathalie Giraud-Desforges, ψυχοθεραπεύτρια IFS, θεραπεύτρια ζευγαριών, σεξοθεραπεύτρια.

Κράτηση θέσεων εδώ.

Είτε πρόκειται για σχέσεις εξουσίας και κυριαρχίας στην εργασία, είτε για σχέσεις χειραγώγησης, εξουσιαστικού ελέγχου ή ζήλιας μέσα σε μία σχέση, μια οικογένεια ή στο επαγγελματικό περιβάλλον, οι τοξικές σχέσεις μάς εξαντλούν και μας κάνουν να υποφέρουμε. Πώς αναγνωρίζουμε μια τοξική σχέση; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της στο σώμα και το μυαλό μας; Πώς μπορούμε να τις εντοπίζουμε και να προστατεύουμε καλύτερα τον εαυτό μας;

 

19.00: Συζήτηση «Το βάθος του επιφανειακού ή η τυραννία της ομορφιάς»

Συμμετέχουν:

  • Jean-François Amadieu, κοινωνιολόγος, εξειδικευμένος στη διερεύνηση των κοινωνικών σχέσεων στην εργασία και των φυσικών καθοριστικών παραγόντων κοινωνικής επιλογής. Διευθυντής του Παρατηρητηρίου των Διακρίσεων, το οποίο πραγματοποιεί δοκιμασίες (testings) με σκοπό τη διενέργεια των πρώτων επιστημονικών μετρήσεων των διαφόρων μορφών διακρίσεων κατά την πρόσληψη εργαζομένων, στη Γαλλία. Είναι, επίσης, συγγραφέας του βιβλίου Poids des apparences. Beauté, amour et gloire (Odile Jacob, 2002).
  • Nathalie Giraud-Desforges, Ψυχοθεραπεύτρια IFS, θεραπεύτρια ζευγαριών, σεξοθεραπεύτρια.
  • Συντονίζει ο Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως η τυραννία της αισθητικής, τα κριτήρια ομορφιάς, το βάναυσο πρότυπο της νεαρής, λευκής, αδύνατης γυναίκας, που κυριαρχεί στους χώρους της μόδας, της διαφήμισης και τα κοινωνικά δίκτυα.

 

20.00: Προβολή – Αντισεξιστική εκστρατεία «Αν θέταμε τις ίδιες ερωτήσεις σε άνδρες και γυναίκες;» (3’ – 2022 – Γαλλία)
  • Κολεκτίβα Sista x Mirova, παραγωγή Malmö Productions.

Οι ερωτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης που τίθενται σε γυναίκες ηγέτιδες διαφέρουν από εκείνες που απευθύνονται στους άνδρες ομολόγους τους. Η κολεκτίβα Sista Collective αποτελεί μια συλλογικότητα γυναικών επιχειρηματιών.

 

20.05: Συζήτηση «Ιατρική κακοποίηση: μια ακόμα ενεργή κληρονομιά μιας πατριαρχικής ιατρικής»

Συμμετέχουν :

  • Maud Le Rest, Δημοσιογράφος με ειδίκευση στα δικαιώματα των γυναικών, τις διακρίσεις και την υγεία.
  • Χριστίνα Γαλανοπούλου, Αρχισυντάκτρια ampa.lifo.gr.

Συζήτηση γύρω από μια άγνωστη, για πολλούς, πτυχή των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες, όπως προκύπτει από διάφορες έρευνες. Πολλές γυναίκες υφίστανται ιατρική βία, γεγονός που δύσκολα γίνεται αποδεκτό από το ιατρικό σώμα,.όπου συνεχίζουν να κυριαρχούν πατριαρχικές αντιλήψεις και πρακτικές. Από τη διάγνωση έως τη θεραπεία, οι στατιστικές αποκαλύπτουν την ύπαρξη έμφυλων προκαταλήψεων,.που ενίοτε καταλήγουν σε πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης.

 

21.15: Προβολή – PAPICHA (PAPICHA), της Mounia Meddour (105′ – 2019 – Γαλλία)

Με τους Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda.

Ταινία στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Σύνοψη:

Η Papicha ή αλλιώς, Nedjma, είναι μια 18χρονη φοιτήτρια γαλλικής φιλολογίας,.που ζει στην Αλγερία της δεκαετίας του 1990, στις αρχές της «μαύρης δεκαετίας». Ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια μόδας.και πουλάει τις δημιουργίες της στα νυχτερινά κέντρα του Αλγερίου. Οι αφίσες, που καθιστούν υποχρεωτική τη θρησκευτική μαντίλα,.κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους στους τοίχους της φοιτητικής εστίας. Σε ένα δυναμικό κάλεσμα για υπεράσπιση της ελευθερίας και της απελευθέρωσης των γυναικών,.η Nedjma αποφασίζει να διοργανώσει μία επίδειξη μόδας εντός της φοιτητικής εστίας,.σχεδιάζοντας της δημιουργίες της, εμπνεόμενη από το παραδοσιακό ύφασμα haïk,.που χρησιμοποιείται για τις παραδοσιακές ενδυμασίες των γυναικών της Αλγερίας.

 

Παράλληλη δράση:

«Πορνογραφία, η νεολαία σε κίνδυνο: πώς να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας;»

Διάλεξη της Nathalie Giraud-Desforges, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένειος Ντελακρουά.

 

Πληροφορίες:

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Auditorium Theo Angelopoulos και θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία (ελληνικά – γαλλικά), με ελεύθερη είσοδο.

www.ifg.gr

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin

})(jQuery)