Οι στόχοι για το 2024 είναι έτοιμοι να καταγραφούν και μπορούν σίγουρα να φέρουν τα μέλη μιας οικογένειας ακόμα πιο κοντά!
Ήρθαν ξανά αυτές οι όμορφες και αισιόδοξες πρώτες μέρες του χρόνου, που μαζί τους κουβαλούν απολογισμούς και νέα σχέδια. Οι στόχοι για το 2024 είναι έτοιμοι να καταγραφούν στο ημερολόγιό μας,.ευελπιστώντας ότι θα φέρουν την αλλαγή και την εξέλιξη.
Σίγουρα ο καθένας έχει στο μυαλό και στην καρδιά του τη δική του προσωπική στοχοθεσία,.αλλά όταν μιλάμε για οικογένεια, αυτό σίγουρα μπορεί να μετουσιωθεί και σε κάτι πιο συλλογικό.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να θέτουν τους προσωπικούς στόχους τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο .την υπομονή,.την επιμονή, τη διάθεση για εξέλιξη, την αυτοεκτίμηση και την πίστη στον εαυτό τους ότι μπορούν να καταφέρουν αυτό που επιθυμούν με προσπάθεια. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που θέτουν στόχους για το μέλλον τους έχουν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα παιδιά που δεν θέτουν.
Φυσικά, αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι να τους μιλήσουμε για εφικτούς και όχι τόσο μακροπρόθεσμους στόχους,.τουλάχιστον στις ηλικίες πριν την εφηβεία, καθώς οι μη ρεαλιστικοί και δύσκολα επιτεύξιμοι στόχοι μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως το άγχος, η έλλειψη κινήτρων και αυτοπεποίθησης.
Θέτοντας στόχους ως οικογένεια
Τα παιδιά λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό μιμητικά και ακριβώς γι’αυτό,.το παράδειγμα της στοχοθεσίας ξεκινάει από εμάς τους ίδιους τους γονείς.
Τι καλύτερο, όμως, από το να θέσουμε κοινούς στόχους που αφορούν όλη την οικογένεια,.με σκοπό μια πιο ήρεμη και αρμονική καθημερινότητα από εδώ και πέρα; Στόχους που εξελίσσουν όλα τα μέλη της, τα ικανοποιούν, τα βοηθούν να εκφραστούν και, τελικά, να δεθούν ακόμα περισσότερο μεταξύ τους.
Ποιοι θα είναι, λοιπόν, οι δικοί σας στόχοι για το 2024; Εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις…
1. Ας αφιερώσουμε πιο ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον. Αν αυτό περιλαμβάνει λιγότερη δουλειά και χρήση του κινητού, ας είναι. Είναι ώρα να δούμε τι ήταν αυτό που την προηγούμενη φορά,.ίσως, μας απομάκρυνε σε έναν βαθμό ή μας στέρησε την καθημερινή επαφή.
2. Ας μιλάμε περισσότερο για όσα νιώθουμε. Πόσες φορές κρατάμε μέσα μας ανησυχίες και σκέψεις; Όπως εμείς, έτσι και τα παιδιά πολλές φορές, είτε για να μη μας στενοχωρήσουν είτε από ντροπή ή άγχος δεν μοιράζονται μαζί μας όσα τα απασχολούν. Μπορούμε να θέσουμε ως στόχο να έχουμε όλοι τον δικό μας χρόνο μέσα στη μέρα ή τα Σαββατοκύριακα,.που θα εκφραζόμαστε πιο ανοιχτά. Φυσικά, οι γονείς πρέπει να δώσουμε στα παιδιά τη σιγουριά και την άνεση ότι μπορούν να μας μιλήσουν για οτιδήποτε επιθυμούν.
3. Η καθημερινότητα δεν είναι εύκολη για κανέναν, όταν μιλάμε για δουλειά, σχολείο, δραστηριότητες, απαιτήσεις και σπίτι. Μπορούμε να κάνουμε έναν καταμερισμό στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού,.κάτι που μπορεί να γίνει με διασκεδαστικό τρόπο, όπως έναν πίνακα στον οποίο θα σημειώνουμε τις ευθύνες του καθενός. Αυτό θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας.
4. Μπορούμε με συζήτηση να αναλογιστούμε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς,.όπως τι δεν “δούλεψε” σωστά, τι μας πίκρανε, τι μας ζόρισε… Ας τα αποδεχτούμε ως μια ευκαιρία να μάθουμε από αυτά, με στόχο να μην τα επαναλάβουμε τη φετινή χρονιά.
5. Εκτός από τα λάθη, όμως, ας δούμε και όσα κάναμε σωστά και μας βοήθησαν σε μια δύσκολη χρονιά.Έτσι, μπορούν να είναι μέρος των στόχων αυτής της χρονιάς και, γιατί όχι, συνήθεια μέσα στην οικογένεια.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά σε κάθε νέα επίτευξη των στόχων,.τονίζοντας ότι δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά και το ότι δεν σημαίνει τίποτα αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε όλα όσα περιλαμβάνει η στοχοθεσία μας.
Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της ρυθμούς,.τις δικές της ισορροπίες και φυσικά τους δικούς της στόχους. Το σίγουρο είναι ότι, όταν κάτι γίνεται με αγάπη και σεβασμό, πετυχαίνει έτσι κι αλλιώς!