Οι σπουδαίοι αθλητές δεν πετυχαίνουν μόνο κορυφαίες επιδόσεις

Πετούν ψηλά, στοχεύουν μακριά, γλιστρούν και παλεύουν μέσα στο νερό και μας κάνουν περήφανους με κάθε τους προσπάθεια! Αυτοί οι σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες ξέρουν πώς να κατακτούν στόχους και να κάνουν όνειρα πραγματικότητα. Πρωτίστως, όμως, παραδίδουν μαθήματα με το ήθος, τον χαρακτήρα και τις ιστορίες ζωής τους!
Όποιον προπονητή και αν ρωτήσεις, θα σου πει πως η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό δεν απαιτεί μόνο σκληρή προπόνηση, σωματικές ικανότητες ή έμφυτο ταλέντο. Οι σπουδαίοι αθλητές, που κατακτούν κορυφές, σπάνε ρεκόρ και διακρίνονται στο άθλημά τους, διαθέτουν τεράστια αποθέματα ψυχικών αντοχών και μια αξιοθαύμαστη προσήλωση στον στόχο! Και δη στη χώρα μας, που οι υποδομές υστερούν δραματικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χωρών του εξωτερικού, αναγκάζοντας τους αθλητές να ξεπερνούν και αυτά τα “τεχνικής φύσεως” εμπόδια. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι δικοί μας αγαπημένοι, γιατί μας εμπνέουν όχι μόνο με τις επιδόσεις τους, αλλά – κυρίως – με τις προσωπικότητές τους!
Μίλτος Τεντόγλου
Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το φαινόμενο αθλητή και ανθρώπου; Πέραν του ότι στα 25 του έχει… σαρώσει ΟΛΑ τα χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ο cool, αυθεντικός και αυθόρμητος Μίλτος είναι ο φίλος που θα θέλαμε να έχουμε! Κάθε δήλωσή του γίνεται viral, ενώ οι αντιδράσεις του μετά από κάθε άλμα μόνο επικές μπορούν να χαρακτηριστούν! Μέχρι και ο δημιουργός του One Piece – αγαπημένου manga του Μίλτου – τον χαρακτήρισε “GOAT” μετά την πρόσφατη Gear 5 πόζα του στη Βουδαπέστη!
Είναι πραγματικά αμέτρητες οι φορές που μας έχει εκπλήξει, αλλά για εμάς μία είναι η κορυφαία. Το 2018, ο 20χρονος τότε Μίλτος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο. Ωστόσο, αντί να πανηγυρίσει το μετάλλιο και την πρωτιά του, πλησίασε προς το σκάμμα και χαιρέτησε μία κυρία που “ίσιωνε” την άμμο. Ήταν η σπουδαία Χάικε Ντρέσλερ, η Γερμανίδα θρύλος του αγωνίσματος, που συμμετείχε εθελοντικά στον τελικό. Μια κίνηση που έδειξε πως ο Μίλτος ξέρει καλά πως δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον, αν δε σεβαστείς το παρελθόν!
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Η Αντιγόνη είναι η προσωποποίηση αυτού που λέμε “Age is just a number”. Ξεκίνησε να προπονείται στην Καρδίτσα, στα 25 της, ενώ παράλληλα εργαζόταν στην ταβέρνα που διατηρεί η οικογένειά της. Παρά τις δυσκολίες και το εξαντλητικό καθημερινό πρόγραμμά της, η κορυφαία Ελληνίδα βαδίστρια κατάφερε να στεφθεί δύο φορές χρυσή Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 38 της και πριν λίγες μέρες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης.
Λίγες μέρες μετά την κατάκτησή του, έγραψε στο IG της:
“Στους λίγους αλλά υπέροχους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή μου και πιστεύουν σε μένα ό,τι και να συμβαίνει και ό,τι και να λέγεται τριγύρω, σε αυτούς που είναι το καταφύγιό μου όποιος και εάν είναι ο καιρός, οφείλω ένα τεράστιο ‘ευχαριστώ’. Δεν αγωνίζομαι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για εσάς, ξεπερνάω τα όριά μου και για εσάς, είστε κινητήριος δύναμη. Πάμε μαζί για όλα τα επόμενα.”
Γιάννης Φουντούλης
Ήταν Αύγουστος του 2021, όταν πυρκαγιές κατέκαιγαν την Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία… Την ίδια στιγμή, οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Πόλο έδιναν τη δική τους μάχη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με αρχηγό τον Γιάννη Φουντούλη. Η δήλωσή του μετά από τη συντριπτική νίκη επί της Ουγγαρίας, που εξασφάλισε τη θέση της εθνικής ομάδας μας στον τελικό και οδήγησε τελικά στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.
“Ειλικρινά με ό,τι συμβαίνει στη χώρα έχουμε επηρεαστεί πάρα πολύ. Με το πόσο πόνο έχει προκαλέσει σε όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούμε να αφιερώσουμε κάτι, γιατί εμείς απλά παίζουμε πόλο, ενώ εκεί καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ζωές. Δεν μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο έτσι. Ευχόμαστε να περιοριστούν όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και να μην κινδυνέψει κανείς. Ζητούμε ένα συγγνώμη για τη χαρά που δείχνουμε […]”, είχε πει τότε.
Κατερίνα Στεφανίδη
Το 2016 στέφθηκε Χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο, το 2017 Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Λονδίνο.και μετρά άλλα 9 μετάλλια σε όλα τα διεθνή αθλητικά πρωταθλήματα,.γεγονός που την τοποθετεί στην πέμπτη θέση του άλματος επί κοντώ όλων των εποχών! Φυσικά, αναφερόμαστε στην αγαπημένη Κατερίνα Στεφανίδη,.που μας έχει κερδίσει όχι μόνο με τις κορυφαίες αθλητικές της επιδόσεις,.αλλά και με τις τοποθετήσεις της πάνω σε καίρια κοινωνικά θέματα.
Μέσα από ανάρτησή της στο Twitter υποστήριξε ανοιχτά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών,.καλώντας όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες να υπογράψουν υπέρ του σε σχετικό ψήφισμα,.ενώ σε άλλη συνέντευξή της δήλωσε πως “το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα είναι το πατριαρχικό καθεστώς.” Well done – and said – Κατερίνα!
Εμμανουήλ Καραλής
Χάλκινος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U18 το 2015,.Χρυσός στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου U18 το 2016,.4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και έχοντας εξασφαλίσει το εισιτήριό του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για το 2024,.ο επικοντιστής Εμμανουήλ “Μανόλο” Καραλής έχει πολλά ακόμα να δώσει εντός και εκτός αγωνιστικού στίβου!
Μέσα από ένα εκτενές κείμενό του στο Spikes, ο “Μανόλο” μοιράστηκε με συγκλονιστικό τρόπο τον ρατσισμό.που βίωσε ως mixed race αθλητής – ο πατέρας του κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας και η μητέρα του από την Ουγκάντα –.και τον αγώνα του με την κατάθλιψη. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Για έξι χρόνια αντιμετώπιζα σχεδόν καθημερινά τον ρατσισμό και, τελικά, αποφάσισα να μιλήσω για αυτό που συνέβαινε, να πω στην ομοσπονδία μου όσα έλεγε ο προπονητής. Όλα τα ειδησεογραφικά μέσα μιλούσαν για αυτό στην Ελλάδα και η υπόθεση κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η μαρτυρία μου υποστηρίχθηκε από άλλους αθλητές που είχαν ακούσει αυτά που ειπώθηκαν και δικαιώθηκα. Ο προπονητής τιμωρήθηκε για ένα χρόνο. […] Έγινα κάποιος που αντιστάθηκε στον ρατσισμό – και κέρδισα.”