Όπως για κάθε πράγμα σε αυτήν τη ζωή, έτσι και για τη γυμναστική, πάντα υπάρχει πρώτη φορά. Είναι απόλυτα λογικό, να γεμίσουν το μυαλό σου ερωτήσεις όπως “τι θα κάνω;”, “από που θα ξεκινήσω;”, “σε τι συχνότητα”, οδηγώντας στη σκέψη σου στο απόλυτο χάος. Θα έπρεπε; Αν μας ρωτάς, όχι! Αν νιώθεις “αρχάριος” στο κομμάτι της προπόνησης, αυτό το άρθρο έρχεται για να σε κατευθύνει κατάλληλα και να σου δώσει τη σιγουριά που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις με μεγαλύτερο πείσμα και όρεξη.
Τι είδους γυμναστική πρέπει να επιλέξεις;
Η σωστή απάντηση είναι μία σε αυτήν την ερώτηση:.Το καλύτερο είδος γυμναστικής για εσένα, είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Σκοπός είναι, όποιο είδος γυμναστικής και να διαλέξεις, να ανυπομονείς να έρθει η ώρα της προπόνησης. Αλλιώς, θα καταντήσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων,.ένα “αναγκαίο κακό” και στη χειρότερη απλά θα τα παρατήσεις. Προσπάθησε λοιπόν να δώσεις μία ευκαιρία σε πάνω από 2 ή 3 διαφορετικά είδη άσκησης,.ώστε να βρεις ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και στο γούστο σου. Επιπλέον θα ήταν ευεργετικό να συνδύαζες διαφορετικά είδη άσκησης.
Πόσες προπονήσεις την εβδομάδα πρέπει να κάνεις ;
Ο αριθμός των προπονήσεων που πρέπει να κάνεις την εβδομάδα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες,.όπως το επίπεδο φυσικής κατάστασης, οι στόχοι, ο τρόπος ζωής και το πρόγραμμά σου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να στοχεύουν σε τουλάχιστον 3 έως 4 προπονήσεις την εβδομάδα,.με κάθε προπόνηση να διαρκεί μεταξύ 30-60 λεπτών. Αυτή η συχνότητα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, στην οικοδόμηση μυών και στην ενίσχυση του συνολικού επιπέδου φυσικής κατάστασης.
Αν θέλεις να χτίσεις περισσότερους μύες ή να επιτύχεις συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, ίσως χρειαστεί να αυξήσεις τη συχνότητα και την ένταση των προπονήσεών σου, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες ενός καταξιωμένου προπονητή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι δίνεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο ξεκούρασης και αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων, για να αποφύγεις την υπερπροπόνηση και τον τραυματισμό.
Τελικά, το κλειδί είναι να βρεις μια ρουτίνα προπόνησης που λειτουργεί για εσένα προσωπικά και με την πάροδο του χρόνου να αυξήσεις σταδιακά την ένταση και τη συχνότητα, καθώς προχωράς προς την επίτευξη των στόχων της φυσικής σου κατάστασης. Να θυμάσαι, η συνέπεια είναι το κλειδί, γι’ αυτό φρόντισε να βρεις μια βιώσιμη ρουτίνα που μπορείς να τηρήσεις μακροπρόθεσμα.
Πότε φαίνονται τα πρώτα σημάδια προπόνησης ;
Το ποτέ θα πρέπει να περιμένεις ορατά αποτελέσματα από τη γυμναστική μπορεί να ποικίλλει. Διάφοροι παράγοντες, όπως το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, το είδος και η ένταση της άσκησης, καθώς και η διατροφή και οι συνήθειες του τρόπου ζωής σου καθορίζουν την αμεσότητα των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, θα μπορούσες να περιμένεις κάποιες αλλαγές μέσα σε λίγες εβδομάδες έως 2 μήνες συνεπούς άσκησης. Ορισμένες από τις πρώτες αλλαγές, που μπορεί να παρατηρήσεις, περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορεί επίσης να αρχίσεις να παρατηρείς βελτιώσεις στην αντοχή και τη δύναμή σου, όπως για παράδειγμα μια σκάλα που την ανεβαίνεις πλέον χωρίς να λαχανιάζεις.
Εν κατακλείδι, η συνέπεια και η υπομονή είναι οι σύμμαχοί σου για να δεις το συντομότερο τα πρώτα αποτελέσματα της άσκησης. Είναι σημαντικό να επιμείνεις στη ρουτίνα της προπόνησης και να την κάνεις συνήθεια, ακόμη και αν δεν βλέπεις άμεσες αλλαγές. Με την πάροδο του χρόνου, τα οφέλη της τακτικής άσκησης θα πολλαπλασιαστούν.και θα είσαι σε θέση να δεις και να αισθανθείς τα αποτελέσματα στη συνολική σου υγεία και στο επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Bonus tip :
Υπάρχει μία πεποίθηση, πως “όσο πιο δύσκολη και έντονη γυμναστική κάνεις και όσο πιο πολύ πονάς, τελικά τόσο περισσότερο αποτέλεσμα βλέπεις”. Αυτό όμως δεν ισχύει. Αντιθέτως σε επίπεδο αρχάριου, το έντονο πιάσιμο, “μαρτυρά” πως η προπόνηση δεν ήταν κατάλληλη για το επίπεδο του. Μην ξεχνάς, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλεύεσαι έναν εξειδικευμένο επαγγελματία γυμναστικής,.για να καθορίσεις το καλύτερο πρόγραμμα προπόνησης για τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους σου.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.
Πηγές:
- American Heart Association: Physical Activity and Your Heart. (https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/aha-recs-for-physical-activity-in-adults)
- American College of Sports Medicine: ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription. (https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2018/11000/ACSM_s_Guidelines_for_Exercise_Testing_and.22.aspx)
- Centers for Disease Control and Prevention: Physical Activity Guidelines for Americans. (https://www.cdc.gov/physicalactivity/guidelines/index.htm)
- American Council on Exercise: “How Long Does It Really Take to See Fitness Results?” (https://www.acefitness.org/education-and-resources/professional/expert-articles/5387/how-long-does-it-really-take-to-see-fitness-results)
- Harvard Health Publishing: “The Top 5 Benefits of Regular Exercise.” (https://www.health.harvard.edu/exercise-and-fitness/the-top-5-benefits-of-regular-exercise)
- Workout Intelligence: “Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν είμαστε αρχάριοι στην γυμναστική” (https://www.workoutintelligence.com/post/ti-prepei-na-gnorizoume-otan-eimaste-arxarioi )