Μπορούν οι τρίχες των μαλλιών να αποκαλύψουν καρδιαγγειακά νοσήματα;
Νέα μελέτη αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ των ορμονών, που εκκρίνουν οι τρίχες των μαλλιών, και καρδιαγγειακών περιστατικών.
Νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Rotterdam,.αποκάλυψε ότι οι τρίχες των μαλλιών μπορούν να “προβλέψουν” την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Πιο συγκεκριμένα, οι τρίχες των μαλλιών εκκρίνουν γλυκοκορτικοειδείς ορμόνες, μία κατηγορία στεροειδών ορμονών.που εκκρίνονται από τον οργανισμό ως απάντηση στο στρες και μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα εμφάνισης μελλοντικών καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Eline S van der Valk,.“Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες είναι ένας σοβαρός παράγοντας που καθορίζει τη συνολική υγεία. Τώρα τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών στα μαλλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις”.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι μελετητές ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης σε.6.341 δείγματα τριχών από ενήλικες άντρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 5-7 χρόνια, προκειμένου να αξιολογηθεί πλήρως η.μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κορτιζόλης, κορτιζόνης και των περιστατικών καρδιαγγειακών νόσων. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ερευνητές σημείωσαν συνολικά 133 καρδιαγγειακά περιστατικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόνης.είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, ενώ αυτές οι πιθανότητες αυξήθηκαν σε πάνω από τρεις φορές για όσους ήταν 57 ετών ή νεότεροι.
“Ελπίζουμε ότι η ανάλυση των μαλλιών θα αποδειχθεί ότι είναι μια χρήσιμη εξέταση που θα.βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προσδιορίσουν ποια άτομα μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Ίσως τότε η στόχευση των επιδράσεων των ορμονών του στρες στον οργανισμό να αποτελέσει έναν νέο θεραπευτικό στόχο”, ανέφερε η καθηγήτρια Elisabeth F C Van Rossum.