Home / Wellness  / Health  / Μπορεί ο καφές με γάλα να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες;

Μπορεί ο καφές με γάλα να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες;

καφές με γάλα
Μπορεί ένα απλό και καθημερινό ρόφημα, όπως ο καφές με γάλα, να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για τον οργανισμό μας;

 

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, έρχεται να δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συνδυασμός πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, που προσφέρει ο καφές με γάλα,.διπλασιάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, γρηγορότερη τη διαδικασία της αποκατάστασης.

 

 

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα είναι ότι ο καφές είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά, που ονομάζονται πολυφαινόλες, μία κατηγορία φυτικών ενώσεων, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις φλεγμονές. Από την άλλη, το γάλα περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και, κατ’ επέκταση, αμινοξέων. Από ό,τι φαίνεται, τα αμινοξέα βοηθούν τη δράση των αντιοξειδωτικών,.κάνοντάς τα ακόμα πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της μείωσης της φλεγμονής.

 

 

Οι μελετητές, για να ερευνήσουν τη δράση του καφέ, σε συνδυασμό με το γάλα,.εφάρμοσαν τεχνητή φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά από τα κύτταρα έλαβαν διαφορετικές δόσεις πολυφαινολών, που είχαν αντιδράσει, ήδη, με ένα αμινοξύ, διαδικασία που αντανακλούσε τη δράση του καφέ με το γάλα, ενώ άλλα έλαβαν μόνο πολυφαινόλες, στις ίδιες δόσεις, αντικατοπτρίζοντας, έτσι, τη δράση του σκέτου καφέ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού,.που υποβλήθηκαν σε “θεραπεία” με τον συνδυασμό πολυφαινόλων-αμινοξέων, ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής,.σε σύγκριση με κύτταρα, στα οποία προστέθηκαν μόνο πολυφαινόλες.

 

“Στη μελέτη αποδείξαμε ότι, όταν μία πολυφαινόλη αντιδρά με ένα αμινοξύ, ενισχύεται η ανασταλτική δράση της φλεγμονής στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε, επίσης, να έχει ευεργετική επίδραση στην καταστολή της φλεγμονής στους ανθρώπους”, αναφέρει η καθηγήτρια Marianne Nissen Lund, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης.

 

Μετά από την εργαστηριακή μελέτη στα κύτταρα,.οι ερευνητές στοχεύουν στη διερεύνηση της ευεργετικότητας του συνδυασμού του καφέ με το γάλα στα ανθρώπινα κύτταρα,.έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η αντιφλεγμονώδης δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

mariatavridou@cozyhome.gr

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada

})(jQuery)