Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση θεραπεύει μέχρι και το 90% των περιπτώσεων

Ο Μάιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συμμετέχει στην ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, τα μέτρα πρόληψης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Τι είναι το μελάνωμα;
Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, ο οποίος αναπτύσσεται στα κύτταρα του δέρματος και εμφανίζεται.συνήθως σε μέρη του σώματος, που έχουν υπερεκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 17.700 άτομα διαγνώστηκαν με μελάνωμα το 2022, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 64 έτη. Το μελάνωμα είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου και υπολογίζεται ότι 1 στους 17 ανθρώπους θα διαγνωσθεί μέχρι τα 85 του χρόνια. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι οι θάνατοι που.θα προέρχονται από τον καρκίνο του δέρματος θα αυξηθούν κατά 20% μέχρι το 2025 και 74% μέχρι το 2040.
Παρ’ όλα αυτά, η πρώιμη διάγνωση του μελανώματος και οι νέες θεραπείες.έχουν οδηγήσει σε πάρα πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα, με πενταετή επιβίωση άνω του 90%.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος;
- Υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV)
- Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
- Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος
- Διαμονή κοντά στην ισημερινό ή σε υψηλότερο υψόμετρο
- Παρουσία πολλών σπίλων ή ασυνήθιστων σπίλων
- Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Μέτρα πρόσληψης μελανώματος
- Προστατευόμαστε από τις ακτίνες UV όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.
- Παραμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη σκιά.
- Επιλέγουμε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια μας.
- Φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο για να σκιάζουμε το κεφάλι, το πρόσωπο, τα αυτιά το λαιμό και τον αυχένα.
- Σε εξωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν ξεχνάμε να φοράμε γυαλιά ηλίου με κατάλληλους φακούς που μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UVB.
- Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντηλιακό με κατάλληλο παράγοντα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (μεγαλύτερο από SPF 15 και ιδανικά άνω του SPF 30) ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή τη διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο.
- Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα/έκθεση σε πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.
- Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (είτε πρόκειται για μαύρισμα είτε για έγκαυμα) είναι σημάδι τραυματισμού και όχι υγείας.
- Απευθυνόμαστε στον δερματολόγο μας τακτικά (για σπιλογράφημα/χαρτογράφηση των σπίλων του σώματος), αλλά και σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αλλαγές στο δέρμα μας, όπως τον εντοπισμό μιας πληγής που δεν επουλώνεται, την εμφάνιση ενός νέου σπίλου ή την αλλαγή στα όρια, το μέγεθος/διάμετρο, το χρώμα και γενικά στην ανάπτυξη του.