Πέρα από ενοχλητικά, τα κουνούπια μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα, ειδικά για τα μωρά. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα προστατεύσουμε από ανεπιθύμητα τσιμπήματα;
Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια εκτός από ενοχλητικά έχουν γίνει και επικίνδυνα, μεταφέροντας ασθένειες (πχ. ιός του Νείλου). Ως γονείς, λοιπόν, καλούμαστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με ασφαλείς τρόπους.
Μωρά κάτω των 2 μηνών
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics-AAP) είναι σαφής: Τα εντομοαπωθητικά – ακόμα και τα απαλλαγμένα από DEET (τοξική ουσία που λέγεται N,N-diethyl-m-toluamide) – δεν είναι ασφαλή για τα νεογέννητα. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοσιόν και σπρέι στα μωρά, ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσετε είναι να μην τα εκθέτετε στα κουνούπια. Πώς;
Μείνετε μέσα
Τα κουνούπια, είναι πιο ενεργά την αυγή και το σούρουπο. Κρατήστε το μωρό σας σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, για να μειώσετε τον κίνδυνο.
Θωρακίστε το σπίτι σας
Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα και οι πόρτες σας έχουν σίτες, για να κρατήσουν έξω τα κουνούπια και άλλα έντομα.
Κάλυψη με ρούχα
Ντύνοντας το μωρό σας, τα κουνούπια δε θα έχουν πρόσβαση στο δέρμα. Προτιμήστε άνετα δροσερά ρούχα, λεπτά βαμβακερά καλτσάκια, καπέλο.
Tip: Αποφύγετε τα floral υφάσματα. Τα κουνούπια προσελκύονται από αυτά!
Προστατέψτε με κουνουπιέρα
Χρησιμοποιήστε τη στην κούνια του, αλλά προμηθευτείτε και ειδική κουνουπιέρα για το καρότσι, η οποία θα το προστατεύει στις εξωτερικές βόλτες.
Λιμνάζοντα νερά
Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λιμνάζοντα νερά γύρω από το σπίτι σας. Ελέγξτε τα παρτέρια στον κήπο, τον χώρο του BBQ, τα σημεία όπου στάζουν οι σωλήνες των κλιματιστικών κλπ. Επίσης, αλλάζετε συχνά το νερό στα δοχεία των κατοικιδίων.
Επιπλέον, αν έχετε κήπο, αδειάζετε τα δοχεία απορριμάτων και μην αφήνετε σωρούς από ξερά φύλλα χωρίς να τα συλλέγετε. Αποτελούν εστίες για τα κουνούπια.
Προσοχή στις μυρωδιές
Πολλά κουνούπια αγαπούν τη μυρωδιά των αρωμάτων και των αρωματισμένων σαπουνιών. Χρησιμοποιήστε προϊόντα χωρίς άρωμα στο μωρό σας (και στον εαυτό σας, όταν είστε με το μωρό σας), ώστε να είστε λιγότερο ελκυστικοί για τα έντομα.
Βρέφη άνω των 2 μηνών
Μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε βρεφικά εντομοαπωθητικά. Το εντομοαπωθητικό είναι ο καλύτερος τρόπος, για να προστατεύσετε το μωρό σας από τα τσιμπήματα κουνουπιών – εφόσον το χρησιμοποιείτε σωστά. Σημείωση: τα εντομοαπωθητικά δεν απωθούν σφήκες και μέλισσες!
Προτιμήστε εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ή με χαμηλή συγκέντρωση DEET (Συγκέντρωση 4.75% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 90 λεπτά).
Να θυμάστε:
- Δεν βάζουμε αντικουνουπικό στα χέρια του παιδιού, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το στόμα και τα μάτια.
- Βάζουμε αντικουνουπικό πάνω στα ρούχα και όχι απευθείας στο δέρμα του μωρού.
- Τα αντικουνουπικά με αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από εγκύους.
- Ψεκάστε με αντικουνουπικό το καρότσι του μωρού στη βόλτα σας, σε σημεία που δεν φτάνει το μωρό.
- Επιλέξτε φυσικά εντομοαπωθητικά έλαια (σιτρονέλα, λεβάντα) για τον χώρο σας.
Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Μαία, σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας, certified pilates instructor
On-line & διαζώσης σεμινάρια – Επισκέψεις κατ’ οίκον
Τ: 693 8985 387
[email protected]
www.maia.authorway.com
IG – FB