Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Η σοκολάτα γιορτάζει και φροντίζει για την υγεία μας!

Η σοκολάτα γιορτάζει και φροντίζει για την υγεία μας!

Σήμερα γιορτάζει η σοκολάτα! Η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε για τα οφέλη της στην υγεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τη σοκολάτα, η οποία σήμερα γιορτάζει!  Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εθισμένοι στην σοκολάτα,.όπως και κάποιοι οι οποίοι την θεωρούν το απόλυτο γλυκό και υποστηρίζουν ότι γλυκό χωρίς σοκολάτα δεν είναι γλυκό.

 

 Ας δούμε πότε ξεκινά το ταξίδι της και πώς κατέληξε να γίνει βασικό κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής,.αλλά και τα σημαντικά οφέλη της για την υγεία μας.

 

 
Λίγα ιστορικά στοιχεία

Οι Μάγια το 600 μ.Χ. εμπορεύονταν κόκκους κακάο, από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Το 1519, οι Αζτέκοι ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα απολαυστικό ρόφημα με κόκκους κακάο και νερό,.όπως επίσης να το χρησιμοποιήσουν, όταν μαγειρεύουν κρέας. Η ανάμειξη του κακάο με γάλα και η δημιουργία της σοκολάτας ήρθε αργότερα δηλαδή τον 18ο αιώνα.

 

Η σοκολάτα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μια πλευρά είναι τα οφέλη, από την άλλη πλευρά τα μειονεκτήματα που επιφέρει η κατανάλωσή της.

 

Είναι η σοκολάτα απλά ένα γλύκισμα;

Οι περισσότεροι, στο άκουσμα και μόνο της λέξης σοκολάτα, συνειρμικά σκεπτόμαστε λιχουδιά, άρα θερμίδες και φυσικά… ενοχές! Αυτή η σκέψη δεν είναι λανθασμένη, είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί σήμερα να την εντάσσουμε στη διατροφή μόνο ως γλύκισμα,.για αιώνες όμως, η κύρια χρήση της από τους ιθαγενείς ήταν φαρμακευτική.

 

Τα ευεργετήματα της σοκολάτας είναι αναρίθμητα και μια απόδειξη αυτών,.η μακροζωία των φυλών του Αμαζονίου για τις οποίες οι σπόροι του κακάο ήταν θεμελιώδεις στη διατροφή τους.

 

γιορτάζει

 

Πώς επιδρά η σοκολάτα στην υγεία μας;

Η πλούσια σύστασή της σε φλαβονοειδή και η εξαιρετική αντιοξειδωτική της δύναμη,.δικαιολογεί αυτή τη θετική επίδραση στην υγεία -μάλιστα σήμερα για του Αμερικάνους, το κακάο αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών!

 

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σύστημα του οργανισμού μας που να μην επιδρά θετικά το κακάο, ωστόσο το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται ακόμα και με καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση,.ενώ υπάρχουν και δεδομένα για καλύτερη διαχείριση βάρους -σε πρώιμα βέβαια στάδια.

 

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι τα νέα είναι ευχάριστα για τους λάτρεις της και ότι μπορούμε να τρώμε σοκολάτα χωρίς δισταγμούς; Η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη.

 

Η ωφέλιμη δράση της σοκολάτας οφείλεται κυρίως στο κακάο και για τον λόγο αυτό,.όσο πιο πικρή τόσο το καλύτερο!

 

Επιπλέον, για να απολαύσει κανείς τα οφέλη της θα πρέπει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα,.οπότε εύλογα εγείρεται το ζήτημα των θερμίδων. Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουμε; Σε αυτό που οι περισσότεροι έχετε λίγο πολύ ακούσει από εμάς τους διατροφολόγους. Το λίγο δεν έβλαψε κανέναν!

 
Ποια είναι η πιο ωφέλιμη μορφή σοκολάτας;

Το κακαόδεντρο, από το οποίο προκύπτει η πρώτη ύλη της σοκολάτας ονομάζεται Theobroma cacao, που μεταφράζεται ως “τροφή των θεών’’. Αναμφίβολα, η τροφή των θεών θα είναι γευστική αλλά και πολύ ευεργετική. Αρχικά, τα είδη της σοκολάτας είναι πολλά, όμως, η πιο ωφέλιμη μορφή είναι αυτή της μαύρης σοκολάτας. Κι αυτό, γιατί περιέχει περισσότερο κακάο, που είναι πηγή φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Συμπεραίνουμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική, γιατί σε αυτή βρίσκεται περισσότερο κακάο από ό,τι στη σοκολάτα γάλακτος και όσο περισσότερο κακάο περιέχει ένα προϊόν σοκολάτας, τόσο πιο ωφέλιμο είναι για την υγεία.

 

γιορτάζει

 

Σοκολάτα Μαύρη, Λευκή ή Γάλακτος; 

Τα 3 αυτά είδη σοκολάτας έχουν ορισμένες διαφορές στη σύσταση, οι οποίες τους προσδίδουν και τη χαρακτηριστική τους γεύση. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει 10-50% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο, γάλα και ζάχαρη. Κατώτερης ποιότητας σοκολάτες μπορεί επίσης να περιέχουν βούτυρο, φυτικά έλαια και τεχνητά χρώματα ή αρώματα. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει στερεά κακάο και παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα.

 

Φαίνεται ότι η μαύρη σοκολάτα (ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε κακάο) έχει περισσότερο λίπος, φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και καφεΐνη, ενώ η σοκολάτα γάλακτος υπερτερεί στην περιεκτικότητα ασβεστίου, νατρίου, βιταμίνης Α και χοληστερόλης. Το θερμιδικό περιεχόμενο τους είναι παρόμοιο.

 

γιορτάζει

 

Μαύρη σοκολάτα: Μια υγιεινή επιλογή ή μήπως όχι;

Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα σε φλαβανόλες. Οι φλαβανόλες συνεισφέρουν στη μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 2-3 φορές περισσότερα στερεά κακάο (τα οποία είναι πλούσια σε φλαβανόλες) από τη σοκολάτα γάλακτος.

 

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η επιλογή των σπόρων κακάο, ο χειρισμός και η επεξεργασία τους μπορεί να επηρεάσουν το περιεχόμενο φλαβανολών. Ως αποτέλεσμα, η περιεκτικότητα σε κακάο δεν αναφέρεται απόλυτα στο περιεχόμενο φλαβανολών της σοκολάτας.

 

Οι φλαβανόλες φαίνεται να υποστηρίζουν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου στο ενδοθήλιο, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Επίσης, μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση της HDL χοληστερόλης, ενώ τα λιπαρά οξέα της σοκολάτας μπορούν να τροποποιήσουν τη σύνθεση λιπαρών οξέων της LDL χοληστερόλης και την καθιστούν πιο ανθεκτική σε οξειδωτική βλάβη.

 

Η κατανάλωση 20 γρ. μαύρης σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο κάθε 3 ημέρες, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, φαίνεται να είναι δρα ευεργετικά στην υγεία του οργανισμού.

 

γιορτάζει

 

Άλλα οφέλη της σοκολάτας
  • Η σοκολάτα περιέχει πολλές χημικές ουσίες (περισσότερες από 300) που σχετίζονται με τη δράση της στο νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, περιέχει ουσίες με δράση όμοια με αυτή των κανναβοειδών, που επιδρούν σε ορισμένους νευροϋποδοχείς του εγκεφάλου, οπότε και εκκρίνεται η ντοπαμίνη που επιφέρει ευφορία.

 

  • Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 7.5 γραμμαρίων σοκολάτα την ημέρα κατά μέσον όρο, είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν ελάχιστη ή καθόλου.

 

  • Η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το μεταβολισμό της γλυκόζης με αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τόσο σε υγιείς όσο και σε υπερτασικούς. 

 

  • Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αποσυνδέουν την κατανάλωση σοκολάτας με την ακμή και τις δερματίτιδες. Σε κλινικά τεστ τα οποία διεξήχθησαν, φάνηκε πως η υψηλή κατανάλωση της σοκολάτας δεν επηρέασε την ανάπτυξη του βακτηρίου acne vulgaris, το οποίο προκαλεί κατά ένα μεγάλο μέρος την ακμή. 

 

  • Ένα ακόμη, εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η θεοβρωμίνη η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στην σοκολάτα υγείας, αναστέλλει την δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στην στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια

 

  • Έρευνα παρουσιάζει την θεοβρωμίνη, που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση.

 

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της σοκολάτας εδώ.

 

www.mednutrition.gr

[email protected]

Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc και παρέχει υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, τόσο δια ζώσης στο Παγκράτι, όσο και online, μέσω skype ή viber, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις διαιτολογικές συνεδρίες του συνδυάζει την ευρύτερη επιστημονική γνώση με την προσωπική του εμπειρία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο “Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας”.