Home / Cozyhome  / Architecture  / Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Wuhan από τους MVRDV

Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Wuhan από τους MVRDV

Οι MVRDV, σε συνεργασία με την UAD, κέρδισαν τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό μίας νέας κεντρικής βιβλιοθήκης στη Wuhan της Κίνας.

Έτοιμη να γίνει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Κίνα, αυτό το έργο των MVRDV στη Wuhan, έκτασης 140.000 τ.μ., συνδυάζει παραδοσιακές και μη παραδοσιακές λειτουργίες, με ποικίλους χώρους μελέτης, καθιστικού, ανάγνωσης και στούντιο.

 

Το κτίριο συνδέεται με το γύρω περιβάλλον μέσω τριών μεγάλων ανοιγμάτων,.που θα επιτρέπουν τη θέαση της ζωής μέσα από το κτίριο, αυξάνοντας την περιέργεια και το ενδιαφέρον. Αυτό το μοναδικό, ρέον σχήμα με τα τρία διαφορετικά μέτωπα είναι μια ωδή στη θέση της “πόλης των 100 λιμνών”.στη συμβολή δύο ποταμών και πρόκειται να γίνει ένα νέο αναγνωρίσιμο ορόσημο για τη Wuhan.

 

Aerial © MVRDV

 

Η τοποθεσία και ο σκοπός του έργου

Η Βιβλιοθήκη της Wuhan, η οποία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ορατή τοποθεσία δίπλα στην υπερυψωμένη διάβαση Baofeng, στη Central Business District της πόλης, έχει ως στόχο να ενσωματώσει βιβλία,.υπηρεσίες πληροφόρησης, καθώς και επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες.

 

Θα βελτιώσει την υπηρεσία δημόσιας πληροφόρησης της Wuhan και θα καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες, σε ό,τι αφορά την ανάγνωση, τη μάθηση, την επικοινωνία και την καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα την αστική οικονομία της πόλης.

 

MVRDV WuhanLibrary Flight © Sora

 

Η ιδέα σχεδιασμού του κτιρίου έχει τις βάσεις της στη γεωγραφία της πόλης, τιμώντας τη γλυπτική δύναμη των ποταμών, όχι μόνο μορφολογικά, αλλά και σε ό,τι σχετίζεται με τον εσωτερικό χαρακτήρα του, τις χωρικές ιδιότητες και τα υλικά. Αποτελεί μνεία στα διαφορετικά ύψη των γύρω κτιρίων αναφορικά με τη μορφή του, διαθέτοντας τρία παράθυρα με μοναδική θέα στην πόλη, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κάθε άνοιγμα έχει και διαφορετική οπτική: το ψηλότερο από τα τρία παράθυρα βλέπει στον ουρανοξύστη CBD, ένα χαμηλό, φαρδύ παράθυρο προσφέρει πανοραμική θέα στο πάρκο απέναντι, ενώ ένα μακρύ, καμπυλώδες παράθυρο αγναντεύει τη διπλανή πλατεία, προσφέροντας στους περαστικούς μια γεύση από τη ζωντάνια που επικρατεί στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

Moody © MVRDV

Semi Aerial © MVRDV

 

Οι χώροι της βιβλιοθήκης

Η ιδέα του interior design ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της θέσης της Wuhan στη συμβολή των ποταμών, που περιβάλλονται από το τοπίο της πόλης. Οι κλιμακωτές αναβαθμίδες των βιβλίων θυμίζουν έντονα τις γλυπτικές γραμμές ενός φαραγγιού, με έναν ευρύχωρο δημόσιο χώρο στο ισόγειο, που οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Main Canyon © MVRDV

 

Οι χώροι που θυμίζουν κιόσκια στις βεράντες διαθέτουν το διαφορετικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης, ενώ το φαράγγι δίνει σχήμα σε διαφορετικές ζώνες και εσωτερικές εμπειρίες, με ήσυχους χώρους ανάγνωσης, χώρους ομαδικής εργασίας και ράφια βιβλιοθηκών, ως μέρος της τοπογραφίας του. Το φαράγγι ανάγνωσης είναι ένας κομβικός χώρος, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη συγκέντρωση γνώσεων, που ενώνονται μέσα στο κτίριο.

 

Terrace Window © MVRDV

 

“Στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης  ορισμένα στοιχεία τοπίου ενώνονται”, λέει ο Jacob van Rijs, ιδρυτικό μέλος των MVRDV. “Υπάρχει μια σειρά από οροπέδια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελέτη. Το μεγαλύτερο θα είναι για τις πιο δημοφιλείς περιοχές. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε, τόσο πιο ήσυχοι θα είναι οι χώροι μελέτης και ανάγνωσης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των επισκεπτών. Η τοπογραφία της Wuhan ήταν μια σημαντική πηγή έμπνευσης: έχουμε αυτήν την ιδέα μιας οριζόντιας θέας προς τις λίμνες, και από την άλλη, έχουμε αυτή την πιο κάθετη θέα προς την πόλη με τα υψώματα. Αυτό είναι η φύση έναντι της πόλης και το κτίριο κατά κάποιον τρόπο εστιάζει σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς καθιστά τη βιβλιοθήκη ένα συναρπαστικό μέρος για να συγκεντρωθεί το κοινό.”

 

Intimate view © MVRDV

 

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Σε αστικό επίπεδο, το μεγάλο εσωτερικό φαράγγι προσελκύει τους επισκέπτες. Στο γύρω πάρκο, η φύτευση θα συμπληρώσει τις κλιματικές συνθήκες της Wuhan,.ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη διατήρηση. Τα ψηλά δέντρα παρέχουν δροσιά σε περιοχές που έχουν έντονο ηλιακό φως, ενώ οι κύριοι κοινόχρηστοι χώροι σκιάζονται από τη βορειοδυτική γωνία του κτιρίου. Η αυτοφυής βλάστηση απαιτεί λίγη συντήρηση και διατηρεί μια ζωντάνια.όλον τον χρόνο, ενώ φιλτράρει το νερό κατά την περίοδο των βροχών.και μειώνει την επίδραση τoυ φαινομένου της θερμικής νησίδας τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

 

Highway © MVRDV

 

Λαμβάνονται διάφορα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο ζεστό κλίμα της πόλης. Η πρόσοψη του κτιρίου ενσωματώνει περσίδες.σε μοτίβο που θυμίζει ράφια, εξυπηρετώντας τη λειτουργία του κτιρίου, καθώς σκιάζουν το εσωτερικό.

 

MVRDV WuhanLibrary FollowTheLines © Sora

 

Αυτές οι περσίδες είναι πιο πυκνές στα μέρη που χρειάζονται τη μεγαλύτερη σκιά από τον ήλιο,.ενώ το βάθρο του κτιρίου έχει τοποθετηθεί πίσω, δημιουργώντας μεγάλους προβόλους που προσφέρουν σκιά. Ανοιγόμενα στοιχεία για φυσικό αερισμό συνδυάζονται με τη χρήση έξυπνων συσκευών και ένα αποτελεσματικό σύστημα φωτισμού,.μειώνοντας περαιτέρω τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου. Παράλληλα, τα ηλιακά πάνελ, ενσωματωμένα στα ρέοντα σχήματα της στέγης της βιβλιοθήκης, παρέχουν στο κτίριο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

MVRDV WuhanLibrary Vinyl © Sora

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη βιβλιοθήκη που σχεδιάζουν οι MVRDV για την Κίνα. Το 2017, το αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη βιβλιοθήκη Tianjin Binhai, ως μέρος ενός ευρύτερου γενικού σχεδίου, για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής περιοχής στην πόλη. Το πολιτιστικό κέντρο έκτασης 33.700 τ.μ. διαθέτει ένα φωτεινό σφαιρικό αμφιθέατρο και κλιμακωτές βιβλιοθήκες, από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Ακριβώς όπως η Βιβλιοθήκη της Wuhan, έτσι και αυτή η βιβλιοθήκη είναι κάτι περισσότερο από ένα εκπαιδευτικό κέντρο: χρησιμεύει ως δημόσιος χώρος, συνδέοντας το πάρκο με την πολιτιστική περιοχή της πόλης.

 

Credits:
  • Architect: MVRDV & UAD
  • Founding Partner in charge: Jacob van Rijs
  • Partner: Wenchian Shi
  • MVRDV Design Team: Olga Marelja, Yunxi Guo, Ilaria Furbetta, Alberto Menozzi, Xiaodong Luo, Andrius Ribikauskas, Gioele Colombo, Jiameng Li, Americo Iannazzone, Cosimo Scotucci, Arjen Ketting
  • UAD design team: Ge Men, Yuping Wang, Jingqiao Qiu, Hanxuan Mao, Jie Qian, Zhuoran Xu, Weiwei Huang, Rong Guo, Menglu Yan
  • Environmental Advisor: Arjen Ketting
  • MVRDV NEXT: Leo Stuckardt
  • Visualisations: Antonio Luca Coco, Angelo La Delfa, Luana La Martina, Marco Fabri, Stefania Trozzi, Luis Moreno Perona, Ciprian Buzdugan
  • Multimedia: Pavlos Ventouris, Lorenzo D’Alessandro, Kirill Emelianov
  • Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Partners:

  • Administrative bodies: Wuhan Culture and Tourism Bureau, Wuhan Library, Wuhan Local Chronicle Museum
  • Model makers: RJ Models
  • Renders: © MVRDV, © Sora Images

 

Kεντρική εικόνα: Entrance, © MVRDV.

 

www.mvrdv.nl

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath

})(jQuery)