Είναι η νέα μέθοδος αποκατάστασης κυττάρων το κλειδί της αντιγήρανσης;
Το Ινστιτούτο Babraham ανέπτυξε μία σύγχρονη τεχνική για την αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στο δέρμα να γυρίζει 30 χρόνια πίσω στον χρόνο.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Barbaham ανέπτυξαν μία μέθοδο μερικής αποκατάστασης της λειτουργίας των παλαιότερων κυττάρων. Στην ουσία, αυτό που κάνει αυτή η νέα τεχνική είναι να αναζωογονεί τα μοριακά μέτρα της βιολογικής ηλικίας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife και, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εξερεύνησης, είναι πολλά υποσχόμενη. Αυτή η νέα μέθοδος θα μπορούσε, μάλιστα, να φέρει ακόμα και επανάσταση στην αναγεννητική ιατρική.
Αναγεννητική ιατρική
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα το πως λειτουργεί αυτή η νέα τεχνική, καλό θα ήταν να ρίξουμε μία ματιά στον κλάδο της αναγεννητικής ιατρικής. Καθώς γερνάμε, η ικανότητα των κυττάρων μας να λειτουργούν μειώνεται και το γονιδίωμα συσσωρεύει σημάδια γήρανσης. Η αναγεννητική βιολογία στοχεύει στην επιδιόρθωση ή αντικατάσταση κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών.
Οι έρευνες
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει στηριχθεί στη βραβευμένη με Νόμπελ τεχνική που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να κατασκευάσουν βλαστοκύτταρα. Έτσι, ξεπερνά το πρόβλημα της εξ ολοκλήρου διαγραφής της ταυτότητας των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό, σταματά το μέρος του επαναπρογραμματισμού της διαδικασίας. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να βρουν την ακριβή ισορροπία μεταξύ του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων, καθιστώντας τα βιολογικά κύτταρα νεότερα, ενώ εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να ανακτούν την εξειδικευμένη κυτταρική τους λειτουργία.
Για να δείξουν ότι τα κύτταρα είχαν αναζωογονηθεί, οι ερευνητές αναζήτησαν αλλαγές στα χαρακτηριστικά της γήρανσης. Όπως εξήγησε ο Δρ Diljeet Gill, μεταδιδάκτορας στο εργαστήριο του Wolf Reik, “Η κατανόησή μας για τη γήρανση σε μοριακό επίπεδο έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας τεχνικές που επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρούν βιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα ανθρώπινα κύτταρα. Μπορέσαμε να το εφαρμόσουμε στο πείραμά μας, για να προσδιορίσουμε την έκταση του επαναπρογραμματισμού της νέας μας μεθόδου που επιτεύχθηκε”.
Υποσχέσεις για το μέλλον
Στο μέλλον, αυτή η έρευνα μπορεί επίσης να ανοίξει άλλες θεραπευτικές δυνατότητες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μέθοδός τους μπορεί να έχει επίδραση και σε άλλα γονίδια. Γονίδια που συνδέονται με ασθένειες και συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλικία.
Ο Diljeet κατέληξε στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων. Απέδειξαν ότι τα κύτταρα μπορούν να αναζωογονηθούν χωρίς να χάσουν τη λειτουργία τους και ότι η αναζωογόνηση φαίνεται να αποκαθιστά κάποια λειτουργία στα παλιά κύτταρα. Το γεγονός ότι ανακάλυψαν ένα αντίστροφο των δεικτών γήρανσης σε γονίδια, που σχετίζονται με ασθένειες, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το μέλλον αυτής της έρευνας.
Ο καθηγητής Wolf Reik, επικεφαλής της ομάδας στο ερευνητικό πρόγραμμα Epigenetics, δήλωσε:
“Αυτή η εργασία έχει πολύ συναρπαστικές επιπτώσεις. Τελικά, μπορεί να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε γονίδια που αναζωογονούνται χωρίς επαναπρογραμματισμό και, πιο συγκεκριμένα, να στοχεύσουμε σε αυτούς για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης. Αυτή η προσέγγιση υπόσχεται πολύτιμες ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν καταπληκτικό θεραπευτικό ορίζοντα.”
Πηγή: ScienceDaily