Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφικές συμβουλές για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη

Διατροφικές συμβουλές για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη
Τσικνοπέμπτη σήμερα και το έθιμο, πέραν του τσικνίσματος, απαιτεί και έξοδο. Την ημέρα αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από ψητό κρέας.

 

Βέβαια, η επιλογή της Πέμπτης δεν είναι τυχαία, αφού την Τετάρτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, είναι ημέρες νηστείας. Επιπλέον, η Τσικνοπέμπτη είναι η τελευταία Πέμπτη πριν τη Νηστεία, όπου μπορεί ο ορθόδοξος πιστός να καταναλώσει κρέας,.καθώς η εβδομάδα που την ακολουθεί (εβδομάδα της Τυρίνης) δεν πρέπει να το περιλαμβάνει.

 

Γράφουν οι Ειρήνη Κύρα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. και Μαρία Αρέστη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

 

Η Τσικνοπέμπτη έχει ταυτιστεί με την υπερκατανάλωση κρέατος, λίγες μέρες πριν τη Νηστεία. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε μια προσπάθεια να «φωτίσουμε» τι σημαίνει ψητό και τι να προσέξετε κατά την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες.

 

 
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «ψητού στα κάρβουνα»;
  • Τα ψητά στα κάρβουνα αποτελούν έναν εύγευστο τρόπο μαγειρικής. Ως εκ τούτου, επειδή είναι εύγευστα, δε χρειάζονται περίτεχνες σως και ντρέσιγκς που προσθέτουν θερμίδες!
  • Ωστόσο, ένα καλό μαρινάρισμα, πριν το ψήσιμο, είναι απαραίτητο. Έτσι, δίνεται πιο πλούσια γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μαρινάρισμα είναι προστατευτικό έναντι των χημικών ουσιών, που παράγονται με το ψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες). Για τις πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι), προτιμήστε «μαρινάδες» που έχουν βάση το λεμόνι και το ξύδι.
  • Αν θέλετε να ρίξετε κάτι πάνω στο κρέας ή το ψάρι μετά το ψήσιμο, προτιμήστε το λεμόνι. Πέρα από τη γεύση που δίνει, λειτουργεί προστατευτικά έναντι των δυσάρεστων χημικών ουσιών που παράγονται.

 

Ποια είναι η διατροφική «παγίδα» της Τσικνοπέμπτης;

Η Τσικνοπέμπτη έχει ταυτισθεί με την υπερκατανάλωση κρέατος, λίγες μέρες πριν τη Νηστεία. Το πιο σύνηθες φαινόμενο, μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης, είναι οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως το απλό φούσκωμα ή ο οπισθοστερνικός καύσος (κάψιμο στον οισοφάγο), αλλά και τα ανεβασμένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη αίματος.

Ωστόσο, ακόμα και αν η ημέρα επιβάλλει παϊδάκια, λουκάνικα, μπριζόλες και κοκορέτσια, έχετε πάντα την επιλογή να μην επιβαρύνετε τόσο πολύ την υγεία σας! Είτε επιλέξετε να ψήσετε στο σπίτι είτε αποφασίσετε να βγείτε έξω, υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, για να αποφύγει τα παραπάνω προβλήματα. 

 

 
Συμβουλές για τη σιλουέτα και την υγεία σας την Τσικνοπέμπτη

 

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Αν το βράδυ γνωρίζετε ότι θα ψήσετε ή ότι θα βρεθείτε σε μεγάλο τραπέζι, προτιμήστε την ίδια μέρα το μεσημέρι την κατανάλωση ζυμαρικών ή ρυζιού. Επίσης, μπορείτε να προτιμήσετε την κατανάλωση βραστών ή ωμών λαχανικών. Σε καμία περίπτωση μην πάτε στο τραπέζι νηστικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Επιλέξτε το κατάλληλο κρέας

Επιλέξετε τα κρέατα που θα καταναλώσετε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος, όπως κοτόπουλο ή ψαρονέφρι. Στα υπόλοιπα είδη κρεάτων, όπως για παράδειγμα στις μπριζόλες, μπορείτε να αφαιρείτε οι ίδιοι το δέρμα και το όποιο ορατό λίπος. Αν θελήσετε παϊδάκια, μη χορτάσετε με αυτά, 1-2 είναι αρκετά. Τέλος, αποφύγετε τα λουκάνικα, εκτός αν είστε σίγουροι για τον προμηθευτή σας και την ποιότητα του κρέατος που έχει επιλέξει, γιατί εκτός από μεγάλες ποσότητες λιπαρών, περιέχουν και πολύ αλάτι.

Προσέξτε τα συνοδευτικά

Η ημέρα λέγεται Τσικνοπέμπτη και παραδοσιακά υπάρχει για να ψήσετε κρέας. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν έχουν θέση στο τραπέζι ούτε σουφλέ, ούτε πίτες, ούτε άλλα περιττά εδέσματα. Προσθέτουν πολύ περισσότερες θερμίδες και λίπος, χωρίς να τηρούν την παράδοση…

Να θυμάστε τη σαλάτα

Συνδυάστε τα εύγευστα ψητά κρέατα με φρέσκιες σαλάτες και βραστά λαχανικά εποχής. Αποφύγετε τα ντρέσιγκ που έχουν λίπος, τα οποία δεν αναδεικνύουν την πλούσια γεύση των ψητών.

Προτιμήστε ένα ελαφρύ επιδόρπιο

Προσοχή να δώσετε και στο επιδόρπιο. Προτιμήστε αυτό που έχει τα λιγότερα λιπαρά, όπως είναι το γιαούρτι ή τα φρούτα ή το γλυκό κουταλιού. Για κανέναν λόγο μην προτιμήσετε λιπαρές τούρτες και πάστες. Είναι πιθανό να έχετε πάρει αρκετή ποσότητα λίπους (και μάλιστα κορεσμένου) από το κρέας…

Καταναλώστε το φαγητό σας αργά

Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20-30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα του κορεσμού. Τρώγοντας αργά, αφενός δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό μας να αντιληφθεί ότι χορτάσαμε και αφετέρου απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας.

Τι άλλο να κάνετε;

Μη φοράτε πολύ στενά ρούχα, χαλαρώστε το πρώτο κουμπί αφού φάτε, για να μη νιώθετε δυσφορία καθήμενοι αρκετή ώρα με την οικογένεια και τους φίλους στο γιορτινό τραπέζι.

Και την επόμενη μέρα;

Την επόμενη της Τσικνοπέμπτης, εφόσον έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα κρέατος, προτιμήστε ως κύριο πιάτο όσπρια ή ζυμαρικά ή βραστά λαχανικά. Το ίδιο να κάνετε και στο υπόλοιπο της εβδομάδας, αποφεύγωντας το κόκκινο κρέας. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 φορά/εβδομάδα (αν είστε ενήλικας, δεν έχετε έλλειψη σιδήρου και ανήκετε στο γενικό πληθυσμό)..

Αν τσικνίσω σπίτι;

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάτε σε ταβέρνες για το παραδοσιακό τσίκνισμα, διατροφικά είναι ίσως η καλύτερη επιλογή να καθίσετε στο σπίτι και να ψήσετε στο γκριλ του φούρνου. Σ’ αυτήν την περίπτωση, όλα τα λιπαρά θα λιώσουν και θα στάξουν αντίθετα με το ψήσιμο στο ταψί.

 

 

Η καλή παρέα θα είναι η μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσετε καλά σήμερα και να ξεχαστείτε έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας!

 

Πηγή Άρθρου: Med Nutrition 

info@cozyvibe.gr

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?

})(jQuery)