Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Γιατί παίρνουμε κιλά τον χειμώνα και πώς να το διαχειριστούμε

Γιατί παίρνουμε κιλά τον χειμώνα και πώς να το διαχειριστούμε

κιλά
Ο χειμώνας είναι μια εποχή με πολλές γιορτές και οικογενειακά τραπέζια, αλλά είναι επίσης και μια περίοδος όπου πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της αύξησης του βάρους. Αυτή η “χειμερινή αύξηση βάρους” δεν είναι ασυνήθιστη και συνήθως οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που συνδυάζονται. 

 

Αν και δεν υπάρχει μαγική λύση για να την αποτρέψουμε, μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτήν και να εξετάσουμε πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά. κιλά

 

Γράφει η Χαρά Παρωτίδη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων

 

Λόγοι για την αύξηση του βάρους τον χειμώνα

 

Αλλαγές στη Διατροφή

Κατά τον χειμώνα, παρατηρούνται συχνά σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας.Οι χαρακτηριστικές “χειμερινές λιχουδιές” όπως ζεστές σούπες, πλούσια ψητά, γλυκά και αφράτα αρτοσκευάσματα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εποχής. Αν και αυτά τα τρόφιμα μπορούν να είναι απολαυστικά και τονίζουν την αίσθηση του comfort food, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα θερμιδικά τους οφέλη. Οι ζεστές σούπες, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχουν πλούσιες ποσότητες λαδιού, γάλακτος ή κρέμας, προσθέτοντας σημαντικές θερμίδες. Τα ψητά πιάτα, συχνά περιεκτικά σε λιπαρές σάλτσες ή λιπαρά συστατικά, μπορούν να προσφέρουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι φανταζόμαστε. Όσον αφορά τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα, αυτά συχνά περιέχουν πολλή ζάχαρη και λίπος, προσφέροντας μια πλούσια γευστική εμπειρία αλλά και περισσότερες θερμίδες από ό,τι οι χαμηλού λίπους επιλογές. Επομένως, η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μέσω αυτών των “χειμερινών απολαύσεων” μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους κατά τον χειμώνα.  κιλά

 

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Οι καιρικές συνθήκες μπορούν να εμποδίσουν πολλούς ανθρώπους από την άσκηση. Τα βράδια γίνονται μεγαλύτερα, και η τάση να παραμείνουμε στον καναπέ με ένα καλό βιβλίο ή τηλεόραση αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, η σωματική μας δραστηριότητα μειώνεται.

 

 
Εποχική Κατάθλιψη

Η εποχική κατάθλιψη είναι ένα άλλο φαινόμενο που μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση του βάρους. Το χειμώνα, οι σύντομες ημέρες και οι μακριές νύχτες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική μας κατάσταση, οδηγώντας σε συμπεριφορές υπερβολικής κατανάλωσης τροφών ως μέσο αντιμετώπισης του στρες και της κατάθλιψης.

 

Εορταστικά Γεύματα

Οι διακοπές και οι εορτές του χειμώνα συνήθως συνοδεύονται από πλούσια γεύματα και εδέσματα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να αντισταθούν στις πειρασμούς των γλυκών και των πλήρων λιχουδιών που προσφέρονται.

 

Σύντομες μέρες και μεγαλύτερες νύχτες

Κατά τον χειμώνα, οι ημέρες είναι σύντομες και οι νύχτες είναι μακρύτερες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον βιολογικό ρυθμό μας και την ύπνο μας, οδηγώντας σε αλλαγές στον μεταβολισμό και την όρεξη. Ο μεγαλύτερος χρόνος που περνάμε σε σκοτεινό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο μας και τη βιολογική ροή μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στον ύπνο, αλλαγές στον βιολογικό μας ρυθμό, και αυξημένη όρεξη, ιδίως για υψηλούς υδατάνθρακες και υψηλής θερμίδας τρόφιμα.          κιλά

 

Επιπλέον, η έλλειψη φυσικού φωτός κατά τον χειμώνα μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική μας κατάσταση και να οδηγήσει σε συμπτώματα εποχικής αποθέωσης. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την ανάγκη μας για ψυχολογική “παρηγοριά” μέσω της κατανάλωσης τροφών με πολλές θερμίδες.

 

Πώς να διαχειριστούμε την αύξηση του βάρους τον χειμώνα:

 

Υγιεινές διατροφικές επιλογές

Μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διατήρηση του βάρους κατά τον χειμώνα είναι η επιλογή υγιεινών τροφών. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε ίνες, τα οποία θα σας κρατήσουν χορτάτους χωρίς τις υπερβολικές θερμίδες.

 

 
Σωματική δραστηριότητα

Παρά τις δυσκολίες που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια σωματική δραστηριότητα. Επιλέξτε εσωτερικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως γυμναστική σε γυμναστήριο, χορό ή γιόγκα, για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας ενεργό.

 

Κατανόηση της εποχικής κατάθλιψης

Εάν νιώθετε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει τη συμπεριφορά σας, συναντήστε έναν ειδικό για ψυχολογική υποστήριξη. Η θεραπεία και η συνομιλία μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αύξηση της όρεξης που μπορεί να προκαλέσει η κατάθλιψη.

 

Γιορτές με ισορροπία

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ισορροπία. Απολαύστε τα γεύματα, αλλά με μέτρο. Μπορείτε να επιλέξετε μικρότερες μερίδες και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

 

Στήριξη

Η συνομιλία με φίλους και οικογένεια μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του βάρους κατά τον χειμώνα. Η στήριξη από αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να σας ενθαρρύνει να παραμείνετε πιστοί στους στόχους σας.

 

Συμπερασματικά

Η αύξηση του βάρους τον χειμώνα δεν είναι αναπόφευκτη. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τον έλεγχο της ποσότητας και να προτιμούμε υγιεινές εκδοχές αυτών των φαγητών, αν είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατανοώντας τους λόγους που την προκαλούν και λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπισή της, μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να απολαύσουμε τη μαγεία της εποχής.  κιλά

 

Πηγή άρθρου: Med Nutrition 

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?