Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να συγκρίνεται με άλλους; Ή να αναρωτιέσαι “αυτό εγώ το κάνω καλύτερα από εκείνον ή όχι”; Το ΕΓΩ είναι αυτό που μας περιορίζει στην παγίδα της σύγκρισης, γιατί το ΕΓΩ είναι αυτό που αρνείται την αλλαγή προς το καλύτερο. Την αλλαγή προς τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί του αρέσει να μένουμε στα σίγουρα.
Αλλά το να συγκρινόμαστε με τους άλλους, με μαθηματική ακρίβεια, δεν μας οδηγεί πουθενά. Όπως λέει ο δάσκαλός μου και παγκοσμίου φήμης δάσκαλος της προσωπικής ανάπτυξης, Jack Canfield, “όταν συγκρινόμαστε με τους άλλους, πάντα χάνουμε“. Για να απαλλαχτείς από την παγίδα της σύγκρισης, θα σου δείξω ποιος είναι ο τρόπος. Ο τρόπος είναι να εξασκήσεις τον μυ της αυτοπεποίθησής σου τόσο πολύ, που δεν θα έχεις πλέον ανάγκη να συγκριθείς με οποιονδήποτε. Φυσικά και είναι χρήσιμο να ακούμε τη γνώμη των άλλων, να παίρνουμε feedback, να βλέπουμε πώς οι άλλοι προχωρούν. Αλλά όταν αυτό αποκτά αρνητική έννοια στο μυαλό σου, τότε η ψυχολογία πέφτει κατακόρυφα.
Η σύγκριση μπορεί να οδηγήσει σε έναν αρνητικό ανταγωνισμό και σε μια συνεχή αναζήτηση επιβεβαίωσης. Η σύγκριση είναι ικανή να δημιουργήσει έναν μηχανισμό στον οποίο προσπαθείς να είσαι συνεχώς καλύτερη από τους άλλους,.αντί να εστιάζεις στη δική σου προσωπική ανάπτυξη, χωρίς να αποδέχεσαι τον πραγματικό σου εαυτό. Σε κάνει να μην αντιλαμβάνεσαι την μοναδικότητά σου, με αποτέλεσμα να οδηγείσαι σε λάθος δρόμο,.μιας και αντί να χτίζεις τη ζωή σου πάνω στα δικά σου δυνατά σημεία, χτίζεις στα δυνατά σημεία των άλλων, με αποτέλεσμα απλά να χάνεις! Με αυτόν τον τρόπο, όταν παραβλέπεις τη δική σου μοναδικότητα, η σύγκριση δεν έχει καν βάση, καθώς το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγεις συχνά είναι λανθασμένο.
Είναι πολύ άδικο για εσένα, αλλά και μπορεί να σε οδηγήσει στο να περιμένεις κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό.
Επίσης, ακόμα μία αρνητική επίδραση της σύγκρισης είναι ότι εμποδίζει την ομαδική δουλειά. Όταν συγκρινόμαστε με τους άλλους συνηθίζουμε να βλέπουμε τις διαφορές και όχι τα κοινά σημεία. Με αυτόν τον τρόπο είναι δύσκολο να εργαστούμε σαν ομάδα, καθώς θα προκύπτουν συνεχώς διαφωνίες. Ναι, η σύγκριση μπορεί να μας επηρεάσει και θετικά, αλλά μέχρι κάποιο βαθμό. Είναι σημαντικό να λειτουργούμε με κριτική σκέψη και να λαμβάνουμε πληροφορίες,.τις οποίες όμως πρώτα επεξεργαζόμαστε προσεκτικά.
Πώς μπορείς να αποφύγεις την σύγκριση και όλες τις αρνητικές της συνέπειες; Τονώνοντας την αυτοπεποίθησή σου και δουλεύοντας στη δική σου προσωπική ανάπτυξη. Όπως σου ανέφερα, η αυτοπεποίθηση είναι σαν ένας μυς. Όπως οι μύες σου αδρανούν όταν δεν γυμνάζεσαι,.το ίδιο συμβαίνει και με την αυτοπεποίθηση. Βρες τις δικές σου πραγματικά μοναδικές αξίες. Βρες όλα εκείνα που κάνεις μοναδικά καλά και ξεκίνα να τα καταγράφεις σε ένα χαρτί. Είτε αφορούν τη δουλειά σου, είτε τη σχέση σου. Μην σκέφτεσαι τους άλλους. Μόνο εσένα και σε όσα είσαι ξεχωριστή.
Αφού τα εντοπίσεις, κάνε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να δουλέψεις ακόμα περισσότερο πάνω σε αυτά και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Τότε, δεν θα χρειάζεται να συγκριθείς με κανέναν γιατί θα ξέρεις πόσο ξεχωριστή είσαι και πόσο καλά κάνεις όλα αυτά!
Τζιλ Δούκα, MBA, MCC
Η Τζιλ Δούκα είναι διαπιστευμένη Master Certified Coach, βαθμίδα που την τοποθετεί ανάμεσα στους 2.000 κορυφαίους coaches παγκοσμίως, ιδρύτρια της Global Academy of Coaching και συγγραφέας 4 bestseller αυτοβελτίωσης τα οποία μπορείς να βρεις εδώ.
Μοναδικό δώρο από την Τζιλ: Κάνε μια δωρεάν συνεδρία life coaching με έναν διαπιστευμένο life coach και δες τη ζωή σου να αλλάζει. Κλείσε τη συνεδρία σου εδώ.