Home / Family  / Αυτός ο ψηφιακός συμβουλευτικός οδηγός έρχεται για να βοηθήσει τους νέους γονείς!

Αυτός ο ψηφιακός συμβουλευτικός οδηγός έρχεται για να βοηθήσει τους νέους γονείς!

ψηφιακός συμβουλευτικός οδηγός
Ο νέος ψηφιακός συμβουλευτικός οδηγός για γονείς από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το παιδιατρικό νοσοκομείο Αγία Σοφία είναι εδώ για τους νέους γονείς!

 

Πόσο δύσκολες φαντάζουν και είναι οι πρώτες μέρες με ένα παιδί στο σπίτι… Οι νέες γονείς έχουν άπειρες προκλήσεις και δυσκολίες και οποιαδήποτε βοήθεια είναι πολύτιμη. Σε μία ειδική εκδήλωση για θέμα τον ρόλο του γονέα στη μεγιστοποίηση του δυναμικού ενός παιδιού, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το παιδιατρικό νοσοκομείο Αγία Σοφία παρουσίασαν το νέο τους κοινό εγχείρημα, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση. Επιστήμονες και γονείς συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ο τόσο βοηθητικός ψηφιακός συμβουλευτικός οδηγός θα δώσει στους γονείς τα βασικά σημεία της ανάπτυξης ενός παιδιού από 0 έως 5 ετών. Τι συμβαίνει σε κάθε ηλικία, τι πρέπει να περιμένουν, πώς να αντιδράσουν και ποιες συμβουλές θα έχουν θετική αλληλεπίδραση.ψηφιακός συμβουλευτικός οδηγός

 

Συμβουλές για το βρέφος 2 μηνών:

Προσπαθήστε να κοιτάζετε το μωρό σας στα μάτια και να του χαμογελάτε. Να ανταποκρίνεστε με χαμόγελο όταν σας χαμογελάει. Μιλάτε στο μωρό σας σε απαλό τόνο και με γλυκό τρόπο, λέγοντάς του απλές «μωρουδίστικες» κουβεντούλες και χρωματίζοντας τη φωνή σας. Να αγκαλιάζετε συχνά το μωρό σας, κρατώντας επαφή δέρμα με δέρμα.

Συμβουλές για το βρέφος 6 μηνών:

Χαμογελάτε και γελάτε με το μωρό σας. Μιλάτε του σε απαλό τόνο χρωματίζοντας τη φωνή σας. Να μιμείστε τις φωνούλες και τις εκφράσεις του. Μετακινείτε μπροστά του χρωματιστά αντικείμενα, ώστε να τα βλέπει, να τα παρακολουθεί και να τα πιάνει. Παίξτε διαδραστικά με το μωρό σας: μιμηθείτε το γελώντας, γαργαλήστε το ή «περπατήστε» τα δάχτυλά σας πάνω του παίζοντας. Τραγουδάτε του. Καλείτε το με το όνομά του.

 

Συμβουλές για το βρέφος 9 μηνών:

Καλείτε το βρέφος σας με το όνομά του, όσο πιο συχνά μπορείτε. Χαμογελάτε και γελάτε με το μωρό σας. Μιλάτε του σε απαλό τόνο, χρωματίζοντας τη φωνή σας. Μιμηθείτε τις φωνούλες και τις εκφράσεις του (βάβισμα). Δίνετέ του να φτάνει, να αγγίζει, να παίζει με ασφαλή, καθαρά και χρωματιστά παιχνίδια, τα οποία μπορεί να τα περιεργάζεται για λίγο ή να τα κουνάει, να τα χτυπάει ή να τα πετάει. Δείχνετέ του και δίνετέ του απλά βιβλία με εικόνες, απλά παζλ ή δάχτυλο-μαριονέτες ώστε να διεγείρετε την περιέργειά του και να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Κρύβετέ του αντικείμενα στο οπτικό του πεδίο (π.χ. κάτω από ένα ύφασμα) και ενθαρρύνετέ το να τα βρίσκει.

 

Συμβουλές για το νήπιο 18 μηνών:

Χρησιμοποιήστε κάθε ευκαιρία για να εμπλακείτε σε διάλογο, κάνοντας απλές ερωτήσεις και κοιτάζοντας το παιδί στα μάτια. Δίνετε προσοχή σε αυτά που δείχνει και ονομάζετέ τα. Ονομάζετε, επίσης, απλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής καθώς τα χρησιμοποιείτε. Δίνετέ του να βάζει και να βγάζει αντικείμενα μέσα και έξω από ένα κουτί, περιγράφοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία. Παίζετε μαζί του με κάθε ευκαιρία και μετατρέψτε σε παιχνίδι κάθε δραστηριότητα. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι προσποίησης και μίμησης. Κρύβετέ του αντικείμενα, στο οπτικό του πεδίο, ενθαρρύνοντάς το να τα βρίσκει. Δείχνετέ του και ονομάζετε τα μέρη του σώματος. Βάλτε απλά όρια, χρησιμοποιώντας κυρίως τον έπαινο και τη θετική προσοχή.

ψηφιακός συμβουλευτικός οδηγός

Συμβουλές για το νήπιο 2 ετών:

Κάνετε απλές ερωτήσεις και δίνετε προσοχή στις απαντήσεις. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει ρωτώντας απλά πράγματα, όπως «τι είναι αυτό;», «ποια μπάλα είναι μεγαλύτερη;» κ.λπ. Διαβάστε ένα βιβλίο και κάντε απλές ερωτήσεις πάνω σε αυτό. Παίξτε με τουβλάκια, παζλ και απλά ενσφηνώματα και σχήματα. Δείχνετέ του να γράφει και να αντιγράφει γραμμές και κύκλους σε χαρτί. Παίζετε μαζί του με την μπάλα. Κρύβετε αντικείμενα στο δωμάτιο και βοηθάτε το να τα βρίσκει με υποδείξεις. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει το περιβάλλον του με ασφάλεια και συνεχή επίβλεψη. Χρησιμοποιήστε τις αρχές της θετικής πειθαρχίας.

 

Συμβουλές για το νήπιο 3 ετών:

Κάνετε απλό διάλογο με το παιδί σας, με ερωτήσεις και απαντήσεις. Ενθαρρύνετέ το να σας περιγράψει τη συνέχεια μιας ιστορίας. Διαβάστε ένα βιβλίο και κάνετε απλές ερωτήσεις πάνω σε αυτό. Παίξτε με τουβλάκια, παζλ και απλά ενσφηνώματα και σχήματα. Δείχνετέ του να γράφει και να αντιγράφει σχήματα σε χαρτί. Ζωγραφίζετε. Παίζετε μαζί του με την μπάλα. Προσπαθήστε να υποστηρίξετε το παιδί σας να κάνει πράγματα μόνο του (να ντυθεί, να γδυθεί, να φάει, να πλύνει τα χέρια του) χωρίς να τα κάνετε εσείς για αυτό. Δίνετέ του να κάνει μια μικρή δουλειά του σπιτιού (όπως να ποτίσει ένα φυτό). Χρησιμοποιήστε τον έπαινο και τις αρχές της θετικής πειθαρχίας. Δημιουργήστε προβλέψιμες ρουτίνες και προειδοποιήστε για τις αλλαγές.

 

Συμβουλές για το νήπιο 4 ετών:

Ενισχύστε τον διάλογο με το παιδί σας. Ενθαρρύνετέ το να σας αφηγηθεί ή να σας περιγράψει πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο, μία αγαπημένη του ιστορία ή ταινία. Διαβάστε ένα βιβλίο και συζητήστε πάνω σε αυτό. Παίξτε με τουβλάκια, παζλ και απλά ενσφηνώματα και σχήματα. Ζωγραφίζετε. Δίνετέ του να κάνει απλές δουλειές του σπιτιού. Χρησιμοποιήστε τον έπαινο και τις αρχές της θετικής πειθαρχίας. Δώστε απλές και σαφείς εντολές όταν θέλετε να θέσετε όρια. Δώστε στο παιδί σας απλές επιλογές για να αποφασίσει. Λειτουργήστε ως πρότυπο για τις επιθυμητές συμπεριφορές.

Συμβουλές για το νήπιο 5 ετών:

Ενισχύστε τον διάλογο με το παιδί σας με πλήρεις προτάσεις. Ενθαρρύνετέ το να σας αφηγηθεί ή να σας περιγράψει πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο, μία αγαπημένη του ιστορία ή ταινία. Διαβάστε ένα βιβλίο και συζητήστε πάνω σε αυτό. Ενθαρρύνετέ το να παίζει αμοιβαία με παιδιά της ηλικίας του και να κρατάει τη σειρά του. Δίνετέ του να κάνει απλές δουλειές του σπιτιού. Ενισχύστε τις προγραφικές και προμαθηματικές του δεξιότητες αντιγράφοντας σχήματα και γράμματα και μετρώντας. Χρησιμοποιήστε τον έπαινο και τις αρχές της θετικής πειθαρχίας. Δώστε απλές και σαφείς εντολές όταν θέλετε να θέσετε όρια. Δώστε στο παιδί σας απλές επιλογές για να αποφασίσει. Λειτουργήστε ως πρότυπο για τις επιθυμητές συμπεριφορές.

christinamai@cozyhome.gr

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.

})(jQuery)