Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Αυτός ο αριθμός push-ups δείχνει ότι έχετε δυνατή καρδιά

Αυτός ο αριθμός push-ups δείχνει ότι έχετε δυνατή καρδιά

push-ups
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν δοκιμάσει να κάνουν push-ups. Για αυτό και τα push-ups ανήκουν στις 3 πιο δημοφιλείς ασκήσεις με το σωματικό βάρος.

 

Εκτός από μια πολύ εύκολη μορφή άσκησης που μπορείς να κάνεις παντού και χωρίς εξοπλισμό, τα push-ups μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα πολύ απλό και αποτελεσματικό εργαλείο για να μετρήσεις τη δύναμή σου, τη μυϊκή αντοχή στο πάνω μέρος σώματος αλλά και ως τεστ για τη συνολική φυσική σου ικανότητα.

 

Γράφει ο Σπύρος Βαρότσης, Γυμναστής, Αγιος Δημήτριος, Αθήνα

 

Τα push up tests χρησιμοποιούνται ευρέως από σώματα του στρατού, από σώματα ασφαλείας, από αθλητικούς οργανισμούς και από προπονητές στον χώρο του fitness, προκειμένου να ελεγχθεί η ετοιμότητα και η φυσική ικανότητα ενός ανθρώπου. Κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζεις είναι ότι υπάρχει μια μελέτη που συσχέτισε τον αριθμό επαναλήψεων που μπορεί να κάνει κάποιος με τον κίνδυνο να εμφανίσει ή όχι κάποια καρδιαγγειακή νόσο (CVD).

 

Τι έδειξε η μελέτη;

Αυτό που φάνηκε στη μελέτη είναι ότι όσα περισσότερα push-ups μπορούσε κάποιος να κάνει, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχε να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο ή να χάσει τη ζωή του από αυτή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open το 2019. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 1.104 ενεργούς άνδρες πυροσβέστες για 10 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν 39,6 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν 28,7. Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι οι άνδρες που μπορούσαν να εκτελέσουν περισσότερα από 40 push-ups είχαν 96% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων σε σύγκριση με εκείνους που μπορούσαν να κάνουν λιγότερα από 10 push-ups. (Yang et al., 2019)

 

Πώς μπορούν όμως τα push-ups να σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία;

Ένας παράγοντας μπορεί να είναι ότι τα push-ups εμπλέκουν μεγάλο αριθμό μυών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο στήθος, τους ώμους, τους τρικέφαλους και τον πυρήνα. (Riebe et al., 2018). Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν σημαντική ποσότητα ενέργειας και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης και αντοχής. Επιπλέον, τα push-ups μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.(Lee et al., 2011). Τα οφέλη των push-ups βέβαια δεν περιορίζονται στην καρδιαγγειακή υγεία. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού. (Riebe et al., 2018)

 

 

Βέβαια, πριν οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι όποιος κάνει πάνω από 40 κάμψεις, δεν θα εμφανίσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε κάποιους βασικούς περιορισμούς της μελέτης.

 1. Τα ευρήματα αφορούσαν επαγγελματικά ενεργούς άντρες μέσης ηλικίας, πιθανόν να μην μπορούν να γενικευτούν σε γυναίκες ή σε άντρες διαφορετικών ηλικιών με διαφορετικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.
 2. Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που προφανώς δεν εξαρτάται, ούτε θεραπεύεται ή προλαμβάνεται αποκλειστικά από μια μόνο δραστηριότητα όπως τα push-ups. Επομένως τα push ups δεν αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα.

 

Το αν θα νοσήσει κάποιος εξαρτάται από τον γενικότερο τρόπο ζωής ενός ατόμου, από τα γονίδια, από την διατροφή του και από την γενικότερη φυσική του κατάσταση.

 

Τι κερδίζεις αν μπορείς να κάνεις πολλές κάμψεις;

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε τελικά ασχέτως αν τα push-ups συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο ή όχι είναι το εξής: το να μπορείς να εκτελέσεις έναν μεγάλο αριθμό επαναλήψεων στα push-ups υποδηλώνει κάποια πράγματα για σένα που το πετυχαίνεις.

 

Υποδηλώνει ότι:

 • Φροντίζεις γενικότερα τον εαυτό σου και την υγεία σου.
 • Γυμνάζεσαι συστηματικά. Διαφορετικά δε θα μπορούσες να πετύχεις αυτό το νούμερο.
 • Προσέχεις το βάρος σου να είναι μέσα σε υγιή όρια. Συνήθως ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος με αυξημένο βάρος δεν μπορεί να φτάσει τέτοια νούμερα επαναλήψεων.
 • Το ότι προσέχεις το βάρος σου σημαίνει ότι κάνεις καλύτερες, πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η διατροφή είναι ένας απείρως σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και την αποφυγή καρδιαγγειακής νόσου.
 • Βρίσκεσαι σε μια καλή κατάσταση, αφού μπορείς να υποστηρίξεις μια αρκετά έντονη δραστηριότητα,.που έχει υψηλές απαιτήσεις από το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σου σύστημα.

 

Αν όμως κάνεις το πολύ 10 κάμψεις;

Αντίθετα ένας άντρας μέσης ηλικίας που κάνει λιγότερα από 10 push-ups όπως οι άντρες της μελέτης, είναι πολύ πιθανόν ότι:

 • Δεν γυμνάζεται συστηματικά.
 • Δεν προσέχει το βάρος του και πιθανόν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
 • Αφού δεν προσέχει το βάρος του, σημαίνει ότι κάνει χειρότερες και πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.
 • Καπνίζει και έχει υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και χοληστερόλης. Αυτοί ήταν παράγοντες που είχαν και στην μελέτη όσοι έκαναν λιγότερα από 10 push ups.
 • Τελικά έχει χαμηλή φυσική κατάσταση, αφού το καρδιαγγειακό και το μυϊκό του σύστημα δεν μπορούν να υποστηρίξουν 10 κάμψεις.

 

 
Συμπερασματικά

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αν κάνεις περισσότερα από 40 push-ups θα αποτρέψεις τις καρδιακές παθήσεις, όμως σίγουρα βελτιώνεις της μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την υγεία του καρδιαγγειακού, τα οποία θα συνεισφέρουν στην μείωση του κινδύνου. Είναι μια απλή πολύ αποτελεσματική άσκηση που μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ώστε να ταιριάζει με το επίπεδο και τις ικανότητες κάθε ασκούμενου. Μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τη συνολική υγεία και τη φυσική κατάσταση άρα έχεις πολλούς λόγους για να τα ενσωματώσεις στη προπόνησή σου.

 

Πρόσθεσε μερικά push-ups στη ρουτίνα σου και δες τα οφέλη!

 

Πηγή: Fitness Motivation Hellas 

 

 

Πηγές

 • Yang J, Christophi CA, Farioli A, et al. Association between push-up exercise capacity and future cardiovascular events among active adult men. JAMA Netw Open. 2019;2(2):e188341.
 • Lee DC, Sui X, Artero EG, et al. Long-term effects of changes in cardiorespiratory fitness and body mass index on all-cause and cardiovascular disease mortality in men: the Aerobics Center Longitudinal Study. Circulation. 2011;124(23):2483-2490.
 • Riebe D, Ehrman JK, Liguori G, et al. ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription. 10th ed. Wolters Kluwer/Lippincott Williams & Wilkins Health; 2018
 • https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/push-up-capacity-cardiovascular-disease-events-men/
 

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?