
Διαγνώστηκες πρόσφατα με την νόσο του διαβήτη και φοβάσαι να φας υδατάνθρακες; Τελικά τι ισχύει για αυτή την ομάδα τροφίμων; Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο για να μάθεις περισσότερα..
Πόσους υδατάνθρακες να φάω;
Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε έως και σήμερα δεν μπορούν να προτείνουν με σιγουριά την ιδανική ποσότητα υδατανθράκων για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τίθεται θέμα απαγόρευσής τους.
Σε μία γενική προσέγγιση, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι από 45% έως 60% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας ή αλλιώς να ΜΗΝ είναι λιγότεροι από 130γρ / ημέρα.
Έχε στο νου σου ότι ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός και μπορεί να αλλάξει ανάλογα, από το εκάστοτε διατροφικό μοτίβο που ακολουθείται. Το προτεινόμενο πρότυπο διατροφής είναι το μεσογειακό επειδή ταιριάζει στην νοοτροπία και την καθημερινότητα των ατόμων στην χώρα μας, αλλά επιπρόσθετα εστιάζει σε μία διατροφή με κέντρο τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η απλή ζάχαρη απαγορεύεται;
Η πρόσληψη αναψυκτικών ή ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη αντενδείκνυται σε άτομα με διαβήτη. Τέτοιου είδους ροφήματα, όσο και τρόφιμα με περίσσεια σάκχαρα ή φρουκτόζη, θα πρέπει να τα αποφεύγεις τόσο για τον καλύτερο έλεγχο σωματικού βάρους, όσο και για την μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παρόλα αυτά, εάν σαν άτομο με ΣΔΤ1 ή ΣΔΤ2 επιθυμείς να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου τρόφιμα με μέτρια ποσότητα σακχάρων, αυτό είναι εφικτό εάν ληφθεί υπόψιν η ποιότητα (Γλυκαιμικός δείκτης) και η ποσότητα των σακχάρων όλης της ημέρας, μετά από συζήτηση με τον διατροφολόγο που σε παρακολουθεί.
Συμπέρασμα
Είτε έχεις διαβήτη, είτε όχι, αυτό που χρειάζεται να δώσεις προσοχή είναι η γλυκόζη του αίματός σου μετά από κάθε γεύμα , γνωστή και ως μεταγευματική. Στόχος είναι να την υποβάλλεις σε όσο το δυνατόν λιγότερες μεταβολές μέσα στην ημέρα. Αυτό φυσικά μπορείς να το καταφέρεις παρά μόνον εάν προσέχεις την ποσότητα των υδατανθράκων που θα καταναλώσεις τελικά μέσα σε μία ημέρα, αλλά και τη ποσότητα της διαθέσιμης ινσουλίνης σου. Διάβασε περισσότερα για τη νόσο του διαβήτη εδώ.